De aandeelhouder zal het voorstel aan de algemene vergadering van aandeelhouders van de containerrederij om Engel dinsdag te herbenoemen daarom niet steunen. KLP vindt dat de raad voor minstens 40% uit vrouwen moet bestaan. Dat is nu nog 25%. Volgens het pensioenfonds ‘moet het gebrek aan genderdiversiteit gevolgen hebben voor de samenstelling van de raad’, zo meldt het Deense ShippingWatch.

Ook verzet de aandeelhouder zich tegen het voorgestelde bonusbeleid voor het management van de Deense rederij. Daarin kan de top onder bepaalde voorwaarden aandelen verwerven, zonder dat daar prestatievoorwaarden aan worden gesteld. Dit druist volgens KLP in tegen het uitgangspunt dat de belangen van het management en aandeelhouders op één lijn moeten liggen.

De raad van bestuur ontving vorig jaar in totaal omgerekend een kleine twintig miljoen euro aan salarissen en bonussen. Bijna zes miljoen daarvan ging naar topman Søren Skou, die eind vorig jaar aftrad. Zijn opvolger, Vincent Clerc, ontving vorig jaar 3,8 miljoen aan salaris en bonussen.

KLP is met een beheerd vermogen van ongeveer negentig miljard dollar het grootste pensioenfonds van Noorwegen, maar heeft slechts 0,05% van de aandelen van Maersk in handen. A.P. Moller Holding van de familie-Maersk heeft 51,5% van het stemrecht in handen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement