België stuurt fregat naar Rode Zee voor beschermingsmissie EU

Afdankertje van Nederland

België stuurt een oorlogsbodem naar de Rode Zee om vrachtschepen daar te beschermen tegen Jemenitische rebellen. Het gaat deelnemen aan een nieuwe missie van de Europese Unie op de belangrijke scheepvaartroute, laat het ministerie van Defensie weten.

Fregat van Belgische marine
De Louise-Marie was eerst van de Nederlandse marine. Foto: Kevin Shipp / Shutterstock.com

Olietankers, containerschepen en andere koopvaardijschepen worden sinds november voor de kust van Jemen bestookt en soms zelfs gekaapt door Houthi-rebellen. Die zeggen het gemunt te hebben op schepen die iets te maken hebben met Israël. Ze willen dat land straffen en onder druk zetten om te stoppen met de oorlog tegen het geestverwante Hamas.

België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU, wil het goede voorbeeld geven en stuurt een van zijn twee fregatten. Deze Louise-Marie is een afdankertje van Nederland.

Het is de bedoeling dat EU-landen minstens drie van zulke marineschepen zullen vrijmaken voor de nieuwe missie.

België stuurt fregat naar Rode Zee voor beschermingsmissie EU | NT

België stuurt fregat naar Rode Zee voor beschermingsmissie EU

Afdankertje van Nederland

België stuurt een oorlogsbodem naar de Rode Zee om vrachtschepen daar te beschermen tegen Jemenitische rebellen. Het gaat deelnemen aan een nieuwe missie van de Europese Unie op de belangrijke scheepvaartroute, laat het ministerie van Defensie weten.

Fregat van Belgische marine
De Louise-Marie was eerst van de Nederlandse marine. Foto: Kevin Shipp / Shutterstock.com

Olietankers, containerschepen en andere koopvaardijschepen worden sinds november voor de kust van Jemen bestookt en soms zelfs gekaapt door Houthi-rebellen. Die zeggen het gemunt te hebben op schepen die iets te maken hebben met Israël. Ze willen dat land straffen en onder druk zetten om te stoppen met de oorlog tegen het geestverwante Hamas.

België, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU, wil het goede voorbeeld geven en stuurt een van zijn twee fregatten. Deze Louise-Marie is een afdankertje van Nederland.

Het is de bedoeling dat EU-landen minstens drie van zulke marineschepen zullen vrijmaken voor de nieuwe missie.