Houthi-voorman: veilige doorgang Russische en Chinese schepen in Rode Zee

Conflict

Een hoge Houthi-functionaris heeft een veilige doorgang beloofd voor Russische en Chinese schepen die over de Rode Zee varen. Dat zei hij in een interview dat vrijdag door de Russische krant Izvestia werd gepubliceerd.

De wateren rond Jemen zijn kennelijk veilig voor Russische en Chinese schepen. Foto: Shutterstock

In het interview benadrukte de Houthi-functionaris dat de wateren rond Jemen veilig zijn zolang schepen niet verbonden zijn met bepaalde landen, met name Israël.

“Wat alle andere landen betreft, inclusief Rusland en China, wordt hun scheepvaart in de regio niet bedreigd”, zei hij. “Bovendien zijn we klaar om de veilige doorgang van hun schepen in de Rode Zee te garanderen, omdat vrije navigatie een belangrijke rol speelt voor ons land.”

Aanvallen op schepen “die op enigerlei wijze verband houden met Israël” zouden doorgaan, voegde hij eraan toe. “Ons doel is om de economische kosten voor de Joodse staat te verhogen om het bloedbad in Gaza te stoppen.”

De afgelopen maanden hebben de Houthi-rebellen regelmatig schepen beschoten voor de kust van Jemen, vooral op de Rode Zee. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en met Hamas, dat een oorlog met Israël uitvecht.

Raketaanval

De twee raketten die de Houthi-rebellen donderdagavond afvuurden op een Amerikaanse tanker misten hun doel, heeft het Central Command van de Amerikaanse strijdkrachten (Centcom) op X laten weten. De aanval vond plaats rond 21.00 uur plaatselijke tijd.

Het doelwit van de Houthi-rebellen was de M/V Chem Ranger, een Amerikaanse tanker die vaart onder de vlag van de Marshall Eilanden en volgens monitoringdienst TankerTrackers.com van de haven van Jeddah in Saoedi-Arabië op weg is naar Koeweit.

“De bemanning zag hoe de raketten het water raakten in de nabijheid van het schip. Er waren geen meldingen van verwondingen of schade aan het schip. Het schip is verder gevaren”, aldus Centrom op X.

Eerder hadden de Houthi-rebellen beweerd dat ze een “voltreffer” hadden gescoord.

Houthi-voorman: veilige doorgang Russische en Chinese schepen in Rode Zee | NT

Houthi-voorman: veilige doorgang Russische en Chinese schepen in Rode Zee

Conflict

Een hoge Houthi-functionaris heeft een veilige doorgang beloofd voor Russische en Chinese schepen die over de Rode Zee varen. Dat zei hij in een interview dat vrijdag door de Russische krant Izvestia werd gepubliceerd.

De wateren rond Jemen zijn kennelijk veilig voor Russische en Chinese schepen. Foto: Shutterstock

In het interview benadrukte de Houthi-functionaris dat de wateren rond Jemen veilig zijn zolang schepen niet verbonden zijn met bepaalde landen, met name Israël.

“Wat alle andere landen betreft, inclusief Rusland en China, wordt hun scheepvaart in de regio niet bedreigd”, zei hij. “Bovendien zijn we klaar om de veilige doorgang van hun schepen in de Rode Zee te garanderen, omdat vrije navigatie een belangrijke rol speelt voor ons land.”

Aanvallen op schepen “die op enigerlei wijze verband houden met Israël” zouden doorgaan, voegde hij eraan toe. “Ons doel is om de economische kosten voor de Joodse staat te verhogen om het bloedbad in Gaza te stoppen.”

De afgelopen maanden hebben de Houthi-rebellen regelmatig schepen beschoten voor de kust van Jemen, vooral op de Rode Zee. Ze doen dat uit solidariteit met de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en met Hamas, dat een oorlog met Israël uitvecht.

Raketaanval

De twee raketten die de Houthi-rebellen donderdagavond afvuurden op een Amerikaanse tanker misten hun doel, heeft het Central Command van de Amerikaanse strijdkrachten (Centcom) op X laten weten. De aanval vond plaats rond 21.00 uur plaatselijke tijd.

Het doelwit van de Houthi-rebellen was de M/V Chem Ranger, een Amerikaanse tanker die vaart onder de vlag van de Marshall Eilanden en volgens monitoringdienst TankerTrackers.com van de haven van Jeddah in Saoedi-Arabië op weg is naar Koeweit.

“De bemanning zag hoe de raketten het water raakten in de nabijheid van het schip. Er waren geen meldingen van verwondingen of schade aan het schip. Het schip is verder gevaren”, aldus Centrom op X.

Eerder hadden de Houthi-rebellen beweerd dat ze een “voltreffer” hadden gescoord.