Door elektrificatie van deze ‘missing link’ kunnen goederentreinen tussen Rotterdam en Coevorden voortaan door elektrische locomotieven in plaats van diesellocs getrokken worden, vertelt Jo Koop van Euroterminal Coevorden. Het stukje van een paar honderd meter tussen het station en de terminal is niet geëlektrificeerd en wordt overbrugd doordat een dieselloc de complete trein, inclusief elektrische loc, de terminal op duwt.
Volgens Koop is elektrische tractie op de lange afstand aanmerkelijk goedkoper. ‘Het gaat om zware treinen van zo’n 1.500 meter, waarvoor twee diesellocs nodig zijn. Een elektrische loc heeft veel meer vermogen en kan in z’n eentje zo’n trein slepen’, zegt hij.
Vanaf Coevorden kan lading het Duitse net op via de private Bentheimer Eisenbahn, die eigenaar is van de 76 kilometer lange spoorlijn tot het Duitse Gronau. Daarvan ligt drie kilometer op Nederlands grondgebied. De spooronderneming profileert zich als alternatief voor het vervoer via de Betuweroute, die bij het zuidelijker gelegen Zevenaar de grens over gaat, met name voor vervoer richting Noord-Duitsland en Noord- en Oost-Europa.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?
Spoor 555 in Coevorden is over de hele lengte (ruim 600 meter) geëlektrificeerd.
Ook is het laatste deel van spoor 555 in de beveiliging opgenomen.
Dit draagt niet alleen bij aan een veilig en snel goederenvervoer tussen Coevorden en de Rotterdamse haven (met zeker plannen voor andere bestemmingen), maar ook op een optimale veiligheid voor het wegverkeer over de overwegen direct bij het station Coevorden.
En zo geldt ‘vlug, veilig en voordelig’ ook zeker voor spoorgoederenvervoer!
Sterker nog! Het spoor is in zijn geheel geelektrificeerd.
Het zal wel om 1.500 ton treinen gaan ipv 1.500 meter treinen, die kunnen hier in nederland namelijk niet rijden ivm spoorlengte.
1500 meter?? ..:-)