Oekraïne kan de hoeveelheid vracht aan die aan de westelijke grens overgeslagen moet worden niet aan. Oleksandr Kubrakov, de Oekraïense minister van Infrastructuur, benadrukte daarom dat Europese investeringen in Oekraïne zo snel mogelijk moeten plaatsvinden.

De maatregel geldt voor een jaar en heeft betrekking op industrieproducten, groenten, fruit en staal. Er is momenteel een toename aan industriële producten die uit het land geëxporteerd moeten worden omdat veel industrieterreinen in West-Oekraïne na de eerste oorlogsmaanden weer opengaan.

‘Railvervoer kan het transport van landbouwproducten, vooral graan, gedeeltelijk overnemen. Het vervoeren van goederen is echter moeilijk vanwege de lage grenscapaciteit in West-Oekraïne. Het grensgebied is niet gemaakt voor het overslaan van zulke volumes’, aldus Kubrakov tijdens een vergadering met de commissie van Transport en Toerisme van het Europese Parlement.

Compenseren

‘Spoorverbindingen komen nu op de voorgrond te staan. We moeten de capaciteit verhogen als we alleen op spoorverbindingen kunnen vertrouwen. Maar dat is onwerkelijk in zo’n korte tijd’, aldus Kubrakov.

Volgens Kubrakov hadden de havens aan de Zwarte Zee een exportcapaciteit van vier tot vijf miljoen ton per maand. Inmiddels zijn de volumes in de havens gedaald naar één miljoen ton per maand. ‘Ukrainian Railways verwacht te compenseren voor deze volumes binnen de komende één a twee jaar door extra terminals te plaatsen bij de knooppunten met Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië.’ Dit vereist het constant werken aan bestaande- en nieuwe terminals en het opereren van mobiele overslagpunten.

Kubrakov verwacht op de lange termijn het resultaat te gaan zien van het verhogen van de capaciteit van de terminals. Hij schat in dat de transportcapaciteit van het land door de extra terminalcapaciteit die nu gecreëerd wordt, na de oorlog met 50% zal stijgen.

Dit artikel verscheen eerder op railfreight.com

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement