De betrokken partijen willen niks bekend over de prijs waartegen de aandelen worden teruggekocht. SBB laat weten de aandelen terug te kopen om ‘de beheersstructuur van de goederenvervoerder te vereenvoudigen’.

De vier logistieke dienstverleners kochten in 2020 via het door hen opgerichte Swiss Combi 35% van de aandelen van SBB Cargo. Met de aankoop van een deel van de aandelen van SBB Cargo hoopten de bedrijven een bijdrage te kunnen leveren aan de modal shift.

Suisse Cargo Logistics

Het plan om de aandelen nu weer terug te kopen, maakt deel uit van het eerder gepresenteerde concept ‘Suisse Cargo Logistics’, dat als doel heeft om veel meer goederen via het spoor te vervoeren. De huidige situatie zou vragen om een duidelijke scheiding tussen de rollen van aandeelhouder en klant. Daarbij zou ook meespelen dat het wagenladingvervoer, het railtransport van vracht dat enkele wagons vult in plaats van een gehele trein, niet winstgevend door SBB Cargo geëxploiteerd kan worden en dat subsidies vanuit de Zwitserse overheid op de planning staan. Wel benadrukt de spoorwegonderneming van plan te zijn om nauw met de vier bedrijven samen te blijven werken.

Als onderdeel van deze strategie is ook besloten dat Alexander Muhm eind juni Désirée Baer vervangt als ceo van DB Cargo. Binnen de directie van moederbedrijf SBB wordt Baer bovendien verantwoordelijk voor goederenvervoer. Eerder maakte de ceo van SBB Cargo geen deel uit van de directie van het overkoepelende bedrijf. Ook deze nieuwe stap moet ‘de beheersstructuur van SBB vereenvoudigen’, wat als voorbereiding dient voor de subsidies voor het wagenladingvervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement