Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal werd er vorig jaar 44,5 miljoen ton getransporteerd via het Nederlandse spoor. Dat is volgens het statistiekbureau het hoogste gewicht ooit gemeten. Desondanks is er sinds 2010 gemiddeld slechts sprake van een lichte toename.

27,2 miljoen ton hiervan werd in 2022 geëxporteerd naar het buitenland, een groei van 5,6% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit kwam mede door de stevige stijging van het kolenvervoer naar Duitsland, veroorzaakt door de energiecrisis. Al met al ging er 28% meer kolen over het Nederlandse spoor.

De hoeveelheid import via het spoor nam met een kleine 3% toe. Hier was vooral sprake van een stevige groei van maar liefst bijna 36% in het segment landbouw, bosbouw en visserij, waar vooral graan en mais onder vallen, en een lichte toename in het aantal containers. Ook de hoeveelheid doorvoer, het transport tussen twee buitenlandse landen via Nederland, steeg met 3,1%. De hoeveelheid binnenlands vervoer nam licht toe met 0,6% naar 3,2 miljoen ton.

Het aantal containers dat in Nederland werd getransporteerd zag een plus van 3,7%. Vooral het transport van containers tussen Nederland en Duitsland zag een stevige groei van maar liefst 12%. Ook het vervoer van containers tussen Nederland en Italië zag een toename van bijna 6%.

Er gingen in 2022 daarentegen aanzienlijk minder metalen, waaronder staal, over het Nederlandse spoor dan in het jaar daarvoor. Dit type transport zag een daling van ruim 16%. Ook het vervoer van metaalertsen nam met 10,6% af. De hoeveelheid chemische producten daalde met 1,5% ten opzichte van het jaar ervoor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement