Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van moederbedrijf SNCF Group. Ook de omzet lag lager dan vorig jaar. Het bedrijf haalde in de eerste helft van 2023 een omzet van 838 miljoen, ongeveer 20 miljoen minder dan een jaar eerder

Onder Rail Logistics Europe vallen Fret SNCF, spoorgoederenvervoerder Captrain, spoorexpediteur Forwardis, Combicargo en operator Viia. Het bedrijf meldt veel last te hebben gehad van de stakingen in verband met de pensioenhervormingen in Frankrijk. Daarnaast heeft het te kampen met een moeilijk economisch klimaat en met de hoge energieprijzen die vooral effect hebben op de staal en chemiesector. Met transporten voor het leger en met de auto-industrie ging het daarentegen wel goed, zo meldt SNCF.

Onterecht verkregen staatssteun

Ook heeft Fret SNCF te maken met het onderzoek van de Europese Commissie naar onwettige staatssteun van ruim 5 miljard euro die de vervoerder zou hebben gekregen. Dit onderzoek zou een negatief effect op het gecombineerd vervoer hebben. De spooronderneming moet daarom voor eind 2024 moet zijn opgesplitst, met één bedrijf verantwoordelijk voor onderhoud en één bedrijf verantwoordelijk voor vervoer.

Daarnaast moet voor eind 2023 afstand worden gedaan van een deel van de treindiensten, die worden overgedragen aan de concurrentie. Als dit wordt uitgevoerd wordt het mogelijk dat het bedrijf geen onterecht verkregen staatssteun hoeft terug te betalen. De gevolgen van deze situatie zijn volgens SNCF Group echter nog niet bekend en worden daarom niet vermeldt in het halfjaarverslag.

Rail Logistics Europe laat verder weten dat het moeilijk is om voorspellingen te doen voor de komende tijd vanwege de grote onzekerheden die er zijn op economisch gebied. ‘De zeer onzekere macro-economische omgeving maakt elke betrouwbare voorspelling onmogelijk’, aldus het bedrijf over spoorvervoerder Captrain. Wel verwachten Viia en Combicargo normalisering nu de stakingen voorbij zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement