Video: vijf Nederlandse verdachten in zaak drugssmokkel havens

grootschalige politieactie

Vijf verdachten zijn woensdag opgepakt in Nederland bij een grote internationale actie tegen drugshandel en witwaspraktijken door Italiaanse maffia (‘Ndrangheta). Via de havens van Rotterdam en Antwerpen werd drugs ingevoerd. Via de havens van Genua, Salerno en Livorno werden drugs uitgevoerd.

Dat maakte Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, woensdag bekend tijdens een persconferentie over de internationale actie van politieteams in verschillende landen. Ook de Fiod was bij het onderzoek betrokken.

Bert Langerak van de Fiod licht toe: ‘In Nederland zijn vandaag op acht plaatsen doorzoekingen geweest en mensen aangehouden. Het gaat om Rotterdam, Zoetermeer, Den Haag, Amstelveen, Amsterdam, Velsen, Tegelen en Sittard. Er is beslag gelegd op administratie, laptops, telefoons en duizenden euro’s aan contant geld.’

Actiedag

Bij Operatie Pollino, genoemd naar een nationaal park in de regio waar enkele verdachten vandaan komen, werd de afgelopen maanden 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen, grondstoffen voor drugs en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen. In totaal zijn op de actiedag (5 december) door politie en justitie bij invallen in Nederland, België, Italië en Duitsland negentig mensen aangehouden.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat vier jaar geleden is begonnen na een witwaszaak in Brabant en op Europees niveau is gecoördineerd. In 2016 werd een Joint Investigation Team gevormd. In maart van dit jaar werd in het kader van het onderzoek al bijna 3.500 kilo coke in de haven van Rotterdam in beslag genomen. Het verdiende geld werd onder meer via Italiaanse restaurants of ijssalons witgewassen.

Maffia

Door het aftappen van telefoons werden details bekend over de locaties waar de drugs langs kwam. Bij smokkel via de haven waren volgens de onderzoekers altijd medewerkers van de maffia aanwezig. Ze helpen om de drugs uit de containers te halen en te verdelen. De maffia sloeg de drugs ook tussentijds op.

De ‘Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië in het zuiden van Italië. De organisatie domineert de drugssmokkel naar Europa.

Bekijk hier een video van de inval.

Video: vijf Nederlandse verdachten in zaak drugssmokkel havens | NT

Video: vijf Nederlandse verdachten in zaak drugssmokkel havens

grootschalige politieactie

Vijf verdachten zijn woensdag opgepakt in Nederland bij een grote internationale actie tegen drugshandel en witwaspraktijken door Italiaanse maffia (‘Ndrangheta). Via de havens van Rotterdam en Antwerpen werd drugs ingevoerd. Via de havens van Genua, Salerno en Livorno werden drugs uitgevoerd.

Dat maakte Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, woensdag bekend tijdens een persconferentie over de internationale actie van politieteams in verschillende landen. Ook de Fiod was bij het onderzoek betrokken.

Bert Langerak van de Fiod licht toe: ‘In Nederland zijn vandaag op acht plaatsen doorzoekingen geweest en mensen aangehouden. Het gaat om Rotterdam, Zoetermeer, Den Haag, Amstelveen, Amsterdam, Velsen, Tegelen en Sittard. Er is beslag gelegd op administratie, laptops, telefoons en duizenden euro’s aan contant geld.’

Actiedag

Bij Operatie Pollino, genoemd naar een nationaal park in de regio waar enkele verdachten vandaan komen, werd de afgelopen maanden 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen, grondstoffen voor drugs en drie- tot vierduizend kilo cocaïne in beslag genomen. In totaal zijn op de actiedag (5 december) door politie en justitie bij invallen in Nederland, België, Italië en Duitsland negentig mensen aangehouden.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat vier jaar geleden is begonnen na een witwaszaak in Brabant en op Europees niveau is gecoördineerd. In 2016 werd een Joint Investigation Team gevormd. In maart van dit jaar werd in het kader van het onderzoek al bijna 3.500 kilo coke in de haven van Rotterdam in beslag genomen. Het verdiende geld werd onder meer via Italiaanse restaurants of ijssalons witgewassen.

Maffia

Door het aftappen van telefoons werden details bekend over de locaties waar de drugs langs kwam. Bij smokkel via de haven waren volgens de onderzoekers altijd medewerkers van de maffia aanwezig. Ze helpen om de drugs uit de containers te halen en te verdelen. De maffia sloeg de drugs ook tussentijds op.

De ‘Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië in het zuiden van Italië. De organisatie domineert de drugssmokkel naar Europa.

Bekijk hier een video van de inval.