Dat meldt Trouw op basis van een rondgang in de sector. Bedrijven komen nauwelijks meer af van bodemmateriaal, sinds staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuue en Waterstaat) begin juli de eis invoerde dat een kilo droge grond maximaal 0,1 microgram pfas mag bevatten.

Pfas is de verzamelnaam van een groep van ongeveer zesduizend stoffen, die algemeen in allerlei consumentenproducten worden verwerkt, variërend van Tefal-pannen tot cosmetica.

Niet alleen baggeraars zijn getroffen, maar ook zand- en grindhandelaren, bouwbedrijven en een deel van de transportsector. Volgens de sector is de, overigens tijdelijke, nieuwe norm veel te streng omdat in vrijwel elke schep grond een te hoge concentratie pfas kan worden aangetroffen.

Zesduizend ontslagen

Branchevereniging Cumela, die onder meer bouwbedrijven en baggeraars vertegenwoordigt, zegt te vrezen vreest dat alleen al dit jaar zesduizend mensen moeten worden ontslagen en dat een kwart van de leden aan de rand van de afgrond staat.

Transportorganisatie TLN zegt dat honderden bedrijven die grond, zand en grind vervoeren voor hun voortbestaan vrezen. Volgens een woordvoerder zitten er al werknemers noodgedwongen thuis en vallen er bedrijven om als de pfas-crisis nog een maand langer aanhoudt.

Aanpak

Van Veldhoven stuurde vorige week een lange brief naar de Tweede Kamer, waarin ze benadrukt dat de pfas-problematiek om een gezamenlijke aanpak van Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en de sector vraagt. Verder zegt ze dat op allerlei terreinen nader onderzoek nodig is om tot oplossingen te komen.

Ze heeft voor eind deze maand en begin november op verschillende locaties in het land informatiemarkten gepland. Doel daarvan is toelichting te geven aan medewerkers van decentrale overheden die met het ‘tijdelijk handelingskader’ moeten werken en aan het bedrijfsleven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement