“Elke Nederlandse truck belaagd door vijftig à zestig vluchtelingen” (+video)

Nederlandse transportbedrijven zijn er behoorlijk pessimistisch over of de problemen met vluchtelingen in Griekse zeehavens kunnen worden opgelost.

Elke vrachtwagen in Patras en Igoumenitsa, twee havens aan de Griekse westkust met veerdiensten naar Italië, wordt sinds een paar weken ‘‘belaagd door vijftig à zestig man’’, zegt Bert van Es van de Nederlandse transporteur Van Es Logistics.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee voor 17,00 10,20 per login / per maand en krijg toegang tot alle premium artikelen.

Bekijk aanbieding

Reacties

Het is een bijzonder droevige zaak zoals het in Patras en elders in Griekenland (en waar niet) met migranten toe gaat. De regering poogt met nieuwe wetgeving de toestroom en overlast van migranten in te dammen. Over de oorzaken van migratie ga ik niet in, die zijn te complex.
De hinder voor de vrachtwagenchauffeurs is ontoelaatbaar, maar ik weet van bevriende Afghanen, dat er ook vrachtwagenchauffeurs zijn die grof geld verdienen door die jongens verstoppen in hun trucks en in Italie (of elders

Geplaatst door: Ina van Delden op

@ Peter Knaapen. De overheid is er voor een veilige samenleving want daarvoor financieren wij de overheid! Als transport op Marokko jouw core-business is dan stop je daar niet zomaar mee en los het probleem niet op. Van uw commentaar "zakt mijn broek af" Als u geen ambtenaar bent zit u ergens in het bedrijfsleven op wel zeer veilige plek te werken. Mijn advies: ga eens de straat cq de werkvloer op!

Geplaatst door: Cees.Schouten op

@ Aernout Bakels,
Het is me een raadsel waarom u er in het verleden niet voor heeft gekozen te stoppen met de ritten naar Marokko als dat zo veel risico opleverde voor de chauffeur. Financiëel gewin misschien? En nu krokodillentranen huilen en naar de overheid wijzen voor oplossingen van het probleem.
Hand in eigen boezem durven steken!
Zelf verantwoordelijk nemen en de gevolgen accepteren van uw eigen keuzes.

En pas daarna misschien eens naar anderen (de overheid) gaan kijken.

Geplaatst door: Peter Knaapen op

Exact hetzelfde maakten wij met BREDA TRANSPORT mee in Marokko. Zie YouTube onder "breda transport". Ons bedrijf ging eraan failliet, omdat je achter je chauffeurs gaat staan.

Enige oplossingen:
1. Geen strafbaarheid (meer) voor chauffeurs.
2. STATEN verplichten zich verantwoordelijk op te stellen jegens burgers.
3. EU-vluchtelingenbeleid (zie ook: Italië met Schengen-visa voor Tunesiërs) met quota.
4. Ontwikkelingshulp verhogen in vlucht-landen ten laste van budgetten

Geplaatst door: Aernout Bakels op
“Elke Nederlandse truck belaagd door vijftig à zestig vluchtelingen” (+video) | NT

“Elke Nederlandse truck belaagd door vijftig à zestig vluchtelingen” (+video)

Nederlandse transportbedrijven zijn er behoorlijk pessimistisch over of de problemen met vluchtelingen in Griekse zeehavens kunnen worden opgelost.

Elke vrachtwagen in Patras en Igoumenitsa, twee havens aan de Griekse westkust met veerdiensten naar Italië, wordt sinds een paar weken ‘‘belaagd door vijftig à zestig man’’, zegt Bert van Es van de Nederlandse transporteur Van Es Logistics.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee voor 17,00 10,20 per login / per maand en krijg toegang tot alle premium artikelen.

Bekijk aanbieding

Reacties

Het is een bijzonder droevige zaak zoals het in Patras en elders in Griekenland (en waar niet) met migranten toe gaat. De regering poogt met nieuwe wetgeving de toestroom en overlast van migranten in te dammen. Over de oorzaken van migratie ga ik niet in, die zijn te complex.
De hinder voor de vrachtwagenchauffeurs is ontoelaatbaar, maar ik weet van bevriende Afghanen, dat er ook vrachtwagenchauffeurs zijn die grof geld verdienen door die jongens verstoppen in hun trucks en in Italie (of elders

Geplaatst door: Ina van Delden op

@ Peter Knaapen. De overheid is er voor een veilige samenleving want daarvoor financieren wij de overheid! Als transport op Marokko jouw core-business is dan stop je daar niet zomaar mee en los het probleem niet op. Van uw commentaar "zakt mijn broek af" Als u geen ambtenaar bent zit u ergens in het bedrijfsleven op wel zeer veilige plek te werken. Mijn advies: ga eens de straat cq de werkvloer op!

Geplaatst door: Cees.Schouten op

@ Aernout Bakels,
Het is me een raadsel waarom u er in het verleden niet voor heeft gekozen te stoppen met de ritten naar Marokko als dat zo veel risico opleverde voor de chauffeur. Financiëel gewin misschien? En nu krokodillentranen huilen en naar de overheid wijzen voor oplossingen van het probleem.
Hand in eigen boezem durven steken!
Zelf verantwoordelijk nemen en de gevolgen accepteren van uw eigen keuzes.

En pas daarna misschien eens naar anderen (de overheid) gaan kijken.

Geplaatst door: Peter Knaapen op

Exact hetzelfde maakten wij met BREDA TRANSPORT mee in Marokko. Zie YouTube onder "breda transport". Ons bedrijf ging eraan failliet, omdat je achter je chauffeurs gaat staan.

Enige oplossingen:
1. Geen strafbaarheid (meer) voor chauffeurs.
2. STATEN verplichten zich verantwoordelijk op te stellen jegens burgers.
3. EU-vluchtelingenbeleid (zie ook: Italië met Schengen-visa voor Tunesiërs) met quota.
4. Ontwikkelingshulp verhogen in vlucht-landen ten laste van budgetten

Geplaatst door: Aernout Bakels op