FNV dreigt wegtransporteurs voor rechter te slepen

Wegvervoer

FNV start mogelijk een rechtszaak tegen diverse wegvervoerders. De vakbond eist dat deze werkgevers overuren en onregelmatigheidstoeslagen over vakantie- en verlofdagen uitbetalen aan hun personeel.

De bond heeft branchevereniging TLN een brief gestuurd met daarin een ultimatum dat op 15 maart afloopt. Vóór die tijd wil FNV met de werkgeversorganisatie afspraken hebben gemaakt over het betalen van de diverse toeslagen. Als TLN hier niet in mee gaat, worden de betreffende transportbedrijven afzonderlijk gesommeerd om deze toeslagen uit te betalen. Hierbij worden juridische stappen niet geschuwd.

Het uitbetalen van overuren en onregelmatigheidstoeslag over vakantie- en verlofdagen lijkt tegenstrijdig. Echter, de vakbond voerde twee jaar geleden over dit onderwerp een rechtszaak tegen NS en kreeg het gelijk van de rechter. Ook wijst de bond op Europese regels die volgens Willem Dijkhuizen, Bestuurder Transport en Logistiek bij FNV, voorschrijven dat dergelijke toeslagen worden uitbetaald.

Als de bond het gelijk krijgt van de rechter kunnen de kosten voor vervoerders flink oplopen. Niet alleen zou het betekenen dat werkgevers dergelijke loonkosten moeten betalen in de toekomst, de bond wil een dergelijke regeling met terugwerkende kracht tot vijf jaar geleden.

‘Tijdens het afgelopen jaar hebben we geprobeerd hierover (cao-)afspraken te maken met TLN’, meldt de bond. ‘Dit overleg heeft helaas niets opgeleverd, zodat er voor FNV Transport & Logistiek niets anders op lijkt te zitten dan de zaak aan de rechter voor te leggen. We vinden het jammer als het zover zou moeten komen, want dit geeft een hoop gedoe en is zeer tijdrovend.’

TLN geeft aan zo snel mogelijk te reageren op de brief en in gesprek te willen gaan met de bond. Met welke standpunten de werkgeversorganisatie deze gesprekken in gaat, deelt de belangenvereniging desgevraagd niet mee.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Wel bijzonder. Eerst een onderhandeling met succes afsluiten, handtekening onder die deal zetten. En dan wat je niet hebt binnengehaald via de rechter claimen? Waarom zou iemand dan voortaan nog een CAO afsluiten … ?

Geplaatst door: Nathalie Emons op

Wel bijzonder; als je het in de CAO onderhandelingen niet voor elkaar krijgt maar vervolgens wel je handtekening onder het CAO resultaat zet, is er toch een deal? En dan wat je niet voor elkaar hebt gekregen via de rechter binnenhalen? Waarom zou je als CAO partij (werkgever of werknemer) dan nog een CAO sluiten?

Geplaatst door: Ruud van Gerrevink op
FNV dreigt wegtransporteurs voor rechter te slepen | NT

FNV dreigt wegtransporteurs voor rechter te slepen

Wegvervoer

FNV start mogelijk een rechtszaak tegen diverse wegvervoerders. De vakbond eist dat deze werkgevers overuren en onregelmatigheidstoeslagen over vakantie- en verlofdagen uitbetalen aan hun personeel.

De bond heeft branchevereniging TLN een brief gestuurd met daarin een ultimatum dat op 15 maart afloopt. Vóór die tijd wil FNV met de werkgeversorganisatie afspraken hebben gemaakt over het betalen van de diverse toeslagen. Als TLN hier niet in mee gaat, worden de betreffende transportbedrijven afzonderlijk gesommeerd om deze toeslagen uit te betalen. Hierbij worden juridische stappen niet geschuwd.

Het uitbetalen van overuren en onregelmatigheidstoeslag over vakantie- en verlofdagen lijkt tegenstrijdig. Echter, de vakbond voerde twee jaar geleden over dit onderwerp een rechtszaak tegen NS en kreeg het gelijk van de rechter. Ook wijst de bond op Europese regels die volgens Willem Dijkhuizen, Bestuurder Transport en Logistiek bij FNV, voorschrijven dat dergelijke toeslagen worden uitbetaald.

Als de bond het gelijk krijgt van de rechter kunnen de kosten voor vervoerders flink oplopen. Niet alleen zou het betekenen dat werkgevers dergelijke loonkosten moeten betalen in de toekomst, de bond wil een dergelijke regeling met terugwerkende kracht tot vijf jaar geleden.

‘Tijdens het afgelopen jaar hebben we geprobeerd hierover (cao-)afspraken te maken met TLN’, meldt de bond. ‘Dit overleg heeft helaas niets opgeleverd, zodat er voor FNV Transport & Logistiek niets anders op lijkt te zitten dan de zaak aan de rechter voor te leggen. We vinden het jammer als het zover zou moeten komen, want dit geeft een hoop gedoe en is zeer tijdrovend.’

TLN geeft aan zo snel mogelijk te reageren op de brief en in gesprek te willen gaan met de bond. Met welke standpunten de werkgeversorganisatie deze gesprekken in gaat, deelt de belangenvereniging desgevraagd niet mee.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Wel bijzonder. Eerst een onderhandeling met succes afsluiten, handtekening onder die deal zetten. En dan wat je niet hebt binnengehaald via de rechter claimen? Waarom zou iemand dan voortaan nog een CAO afsluiten … ?

Geplaatst door: Nathalie Emons op

Wel bijzonder; als je het in de CAO onderhandelingen niet voor elkaar krijgt maar vervolgens wel je handtekening onder het CAO resultaat zet, is er toch een deal? En dan wat je niet voor elkaar hebt gekregen via de rechter binnenhalen? Waarom zou je als CAO partij (werkgever of werknemer) dan nog een CAO sluiten?

Geplaatst door: Ruud van Gerrevink op