Cocaïnevondst in Antwerpen aanleiding inval Van Wanrooy

drugshandel

Een vondst van 3500 kilo cocaïne in Antwerpen is de aanleiding voor de inval bij Van Wanrooy Transport. De politie viel maandag binnen bij het vervoersbedrijf uit Oosterhout.

Directeur Paul van Wanrooy is meegenomen voor verhoor. Ook drie medewerkers zijn gearresteerd, evenals een 31-jarige Rotterdammer. Tevens zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen.

De cocaïne zat in een zeecontainer die uit Zuid-Amerika kwam en die deels was gevuld met bananen. De drugs was tussen de deklading verstopt. Het zou gaan om een lading met een straatwaarde van ruim honderd miljoen euro. De politie greep niet meteen in, maar de Dienst Infrastructuur van Landelijke Eenheid volgde in overleg met het Openbaar Ministerie het transport van Antwerpen naar Oosterhout.

Drugssmokkel

Van Wanrooy Transport wordt al langer gelinkt aan betrokkenheid bij drugssmokkel.  Zo is enkele jaren geleden 2500 kilo cocaïne gevonden in een container vol ingeblikte perziken. Deze container stond op een van Van Wanrooy’s opslagplaatsen. Het ging toen om een handelswaarde van tachtig miljoen euro, de grootste vangst van dat jaar. Uiteindelijk is de directeur vrijgesproken.

Mario Heeren, financieel directeur bij Van Wanrooy, geeft aan dat het bij de recente inval niet ging om een pand dat het bedrijf zelf in gebruik heeft. Het pand waar de politie het op gemunt had, zou verhuurd worden. Heeren wil echter niet zeggen wie de huurder is. ‘In het kader van het lopende onderzoek kunnen we nu in overleg met justitie en advocaat verder geen mededelingen doen.’

Vrijgesproken

Hij stelt dat het bedrijf nooit betrokken is geweest bij ‘enige vorm van drugshandel’. ‘Dat is ook zeker nu niet het geval. We benadrukken dat onze directeur eerder volledig is vrijgesproken. En de continuïteit van onze dienstverlening is gewaarborgd.’

Van Wanrooy is ook eigenaar van de grond waarop het bedrijf van buurman Van Puijfelik staat. De papierverwerker in Oosterhout werd in juli 2017 gesloten na een drugsvondst. Ook hierbij volgde de politie een container vanuit Antwerpen. De directie van de papierverwerker ontkent nog altijd iets met het transport te maken te hebben.

Wettelijk moeten verdachten altijd binnen drie dagen na hun arrestatie worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De officier van justitie van het Landelijk Parket beslist of dat nodig is, hij kan ook het besluit nemen dat één of meer verdachten vrijgelaten moeten worden.

Lees ook: Inval bij Van Wanrooy Transport

Cocaïnevondst in Antwerpen aanleiding inval Van Wanrooy | NT

Cocaïnevondst in Antwerpen aanleiding inval Van Wanrooy

drugshandel

Een vondst van 3500 kilo cocaïne in Antwerpen is de aanleiding voor de inval bij Van Wanrooy Transport. De politie viel maandag binnen bij het vervoersbedrijf uit Oosterhout.

Directeur Paul van Wanrooy is meegenomen voor verhoor. Ook drie medewerkers zijn gearresteerd, evenals een 31-jarige Rotterdammer. Tevens zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen.

De cocaïne zat in een zeecontainer die uit Zuid-Amerika kwam en die deels was gevuld met bananen. De drugs was tussen de deklading verstopt. Het zou gaan om een lading met een straatwaarde van ruim honderd miljoen euro. De politie greep niet meteen in, maar de Dienst Infrastructuur van Landelijke Eenheid volgde in overleg met het Openbaar Ministerie het transport van Antwerpen naar Oosterhout.

Drugssmokkel

Van Wanrooy Transport wordt al langer gelinkt aan betrokkenheid bij drugssmokkel.  Zo is enkele jaren geleden 2500 kilo cocaïne gevonden in een container vol ingeblikte perziken. Deze container stond op een van Van Wanrooy’s opslagplaatsen. Het ging toen om een handelswaarde van tachtig miljoen euro, de grootste vangst van dat jaar. Uiteindelijk is de directeur vrijgesproken.

Mario Heeren, financieel directeur bij Van Wanrooy, geeft aan dat het bij de recente inval niet ging om een pand dat het bedrijf zelf in gebruik heeft. Het pand waar de politie het op gemunt had, zou verhuurd worden. Heeren wil echter niet zeggen wie de huurder is. ‘In het kader van het lopende onderzoek kunnen we nu in overleg met justitie en advocaat verder geen mededelingen doen.’

Vrijgesproken

Hij stelt dat het bedrijf nooit betrokken is geweest bij ‘enige vorm van drugshandel’. ‘Dat is ook zeker nu niet het geval. We benadrukken dat onze directeur eerder volledig is vrijgesproken. En de continuïteit van onze dienstverlening is gewaarborgd.’

Van Wanrooy is ook eigenaar van de grond waarop het bedrijf van buurman Van Puijfelik staat. De papierverwerker in Oosterhout werd in juli 2017 gesloten na een drugsvondst. Ook hierbij volgde de politie een container vanuit Antwerpen. De directie van de papierverwerker ontkent nog altijd iets met het transport te maken te hebben.

Wettelijk moeten verdachten altijd binnen drie dagen na hun arrestatie worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De officier van justitie van het Landelijk Parket beslist of dat nodig is, hij kan ook het besluit nemen dat één of meer verdachten vrijgelaten moeten worden.

Lees ook: Inval bij Van Wanrooy Transport