Britten vrezen chaos aan de grens en stoffen brexit-noodplan af

Operatie Brock

Om verkeerschaos aan de grens te voorkomen wil de Britse overheid het noodplan voor een harde brexit alsnog in werking stellen. Zelfs als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wel tot handelsafspraken komen.

De regering in Londen heeft een consultatieronde uitgezet voor het wetsvoorstel om ‘Operatie Brock’ alsnog in werking te laten treden voor de geplande brexit in 2021.

Lange files

De voorgestelde verkeersmaatregelen werden opgesteld toen in 2019 een harde brexit dreigde. De Britse overheid vreesde toen dat lange files rond Dover en de Eurotunnel het grensverkeer compleet lam zouden leggen. Toen een no-deal brexit uitbleef, werden de plannen opgeborgen in de la.

Ook in het geval van een zachte brexit zijn maatregelen nodig om de transitie soepel te laten verlopen, zegt de regering nu. De Britten verwachten dat de Franse douane in Calais strenge controles zal instellen. Bovendien zijn Britse bedrijven niet altijd goed voorbereid op de nieuwe situatie, waardoor meer sturing noodzakelijk is.

Contraflow

Belangrijk onderdeel van Operatie Brock is een nieuwe indeling van de rijbanen op de snelweg M20 in de buurt van Dover. Door een helft van de snelweg te reserveren voor wegtransport en het reguliere verkeer te bundelen op de andere helft, probeert de overheid ruimte te maken voor 2.000 wachtende vrachtwagens. De regering noemt dit contraflow.

Chauffeurs die de Brock-wachtrijen proberen te omzeilen of niet de juiste papieren hebben wanneer ze de grens naderen, kunnen voor elke overtreding een boete van 300 pond verwachten, schrijft de regering.

De Britse regering hoopt dat de maatregelen halverwege 2021 kunnen worden afgeschaald. Indien nodig zou die periode tot het najaar moeten worden verlengd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Britten vrezen chaos aan de grens en stoffen brexit-noodplan af | NT

Britten vrezen chaos aan de grens en stoffen brexit-noodplan af

Operatie Brock

Om verkeerschaos aan de grens te voorkomen wil de Britse overheid het noodplan voor een harde brexit alsnog in werking stellen. Zelfs als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wel tot handelsafspraken komen.

De regering in Londen heeft een consultatieronde uitgezet voor het wetsvoorstel om ‘Operatie Brock’ alsnog in werking te laten treden voor de geplande brexit in 2021.

Lange files

De voorgestelde verkeersmaatregelen werden opgesteld toen in 2019 een harde brexit dreigde. De Britse overheid vreesde toen dat lange files rond Dover en de Eurotunnel het grensverkeer compleet lam zouden leggen. Toen een no-deal brexit uitbleef, werden de plannen opgeborgen in de la.

Ook in het geval van een zachte brexit zijn maatregelen nodig om de transitie soepel te laten verlopen, zegt de regering nu. De Britten verwachten dat de Franse douane in Calais strenge controles zal instellen. Bovendien zijn Britse bedrijven niet altijd goed voorbereid op de nieuwe situatie, waardoor meer sturing noodzakelijk is.

Contraflow

Belangrijk onderdeel van Operatie Brock is een nieuwe indeling van de rijbanen op de snelweg M20 in de buurt van Dover. Door een helft van de snelweg te reserveren voor wegtransport en het reguliere verkeer te bundelen op de andere helft, probeert de overheid ruimte te maken voor 2.000 wachtende vrachtwagens. De regering noemt dit contraflow.

Chauffeurs die de Brock-wachtrijen proberen te omzeilen of niet de juiste papieren hebben wanneer ze de grens naderen, kunnen voor elke overtreding een boete van 300 pond verwachten, schrijft de regering.

De Britse regering hoopt dat de maatregelen halverwege 2021 kunnen worden afgeschaald. Indien nodig zou die periode tot het najaar moeten worden verlengd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement