Dat hebben Daimler en Luminar bekendgemaakt zonder financiële details vrij te geven.

Luminar ontwikkelt technologie voor zogenoemde lidar-systemen. Lidar (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is een techniek om de omgeving in kaart te brengen met behulp van laserpulsen.

De deal volgt slechts enkele dagen op de aankondiging dat Daimler gaat samenwerken met Waymo, een zusterbedrijf van Google dat ook technologie voor autonome voertuigen maakt.

In het voorjaar van 2019 nam Daimler al een meerderheidsbelang in een ander gespecialiseerd techbedrijf, Torc Robotics. Deze startup werkt ook aan autonoom rijdende vrachtwagens, onder meer via een samenwerking met Luminar.

Marktintroductie

Al die samenwerkingen moeten in de komende jaren leidden tot de marktintroductie van autonoom rijdende vrachtwagens op basis van de SAE L4-standaard, wat betekent dat het voertuig in de meeste omstandigheden geen hulp nodig heeft van een menselijke bestuurder.

Daimler zet daarbij volgens Amerikaanse media in op twee sporen. Het eerste is de eigen ontwikkeling van een Daimler truck die is voorzien van de IT-systemen van Torc en de sensoren van Luminar.

In de tweede variant levert Daimler een chassis dat door Waymo wordt voorzien van de benodigde technologie om autonoom te rijden.

Luminar

Luminar is opgericht in 2012 en werkt onder meer samen met Volkswagen, Audi en Toyota. Het bedrijf heeft 350 medewerkers en kantoren in Palo Alto, Orlando, Colorado Springs, Detroit en München.

Eerder dit jaar haalde Luminar al 170 miljoen dollar op via een fusie met een speciaal daarvoor opgericht vehikel van private-equitypartij Gores Group. Na voltooiing van die deal krijgt het bedrijf een notering aan technologiebeurs Nasdaq.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement