Dat blijkt uit cijfers van consumentenorganisatie United Consumers. Een liter diesel kost maandag 1,764 euro per liter, dat is hoger dan de laatste piek in november vorig jaar en het hoogste niveau sinds de prijsvergelijker in 2000 begon met het bijhouden van de prijzen.

Brandstof wordt steeds duurder door de hoge olieprijzen. Een vat Noordzee-olie (Brent) wordt nu verhandeld voorruim 82 dollar, het hoogste niveau sinds eind november. Aan het begin van 2021 lag de prijs van Brent-olie nog rond de 51 dollar per vat. Ook de kosten van een vat Amerikaanse olie (WTI) lopen weer op richting de 80 dollar.

Oliekraan

Terwijl de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis neemt de vraag naar olie in rap tempo toe. Maar de capaciteit van olieproducenten is achtergebleven. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland ervoor passen om de oliekraan flink extra open te zetten.

De dieselprijs is een belangrijke factor in de oplopende kosten van het wegtransport. De duurdere diesel komt nog eens bovenop de kostenstijging van 3,5% tot 5,7%, die onderzoeksbureau Panteia voor 2022 voorspelt. Vervoerders en de verladers maken over de dieselkosten vaak afspraken via een brandstofclausule in de contracten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement