De iVRI’s zijn verbonden met apps en boordcomputers van onder meer met vrachtauto’s. Op afstand wordt vanuit de truck bijvoorbeeld een prioriteitsverzoek ingediend, zodat remmen en optrekken in veel gevallen niet nodig is. Het systeem geeft ook meldingen incidenten of wegwerkzaamheden. Als meer transporteurs gebruik gaan maken van iVRI’s, kan dat de doorstroom volgens Smartwayz met 10 tot 15% verbeteren. Bovendien voorkomt minder optrekken onnodig dieselverbruik.

Slimme infrastructuur

Door heel Nederland zijn al duizenden verkeerslichten op het systeem aangesloten. Om het gebruik te stimuleren, heeft Smartwayz nu deze subsidie in het leven geroepen. Niet alleen transporteurs zelf komen in aanmerking voor de subsidie van het mobiliteitsprogramma. Ook IT-leveranciers die de systemen in trucks integreren, kunnen van de regeling gebruikmaken.

Smartwayz is een initiatief van onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Brabant en Limburg en diverse gemeenten. Het doel van het mobiliteitsprogramma is om meer gebruik te maken van slimme toepassingen om de infrastructuur te verbeteren. Op de website van de provincie Brabant is de subsidieregeling alvast in te zien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement