De truckende automobilisten zijn een van de ideeën die naar voren worden geschoven in een door het Britse ministerie van Transport gepubliceerde open consultatie, met het oogmerk om oplossingen te vinden voor het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs waarmee de Britten te kampen hebben. Het ministerie stelt dat nu de Britten zich hebben losgemaakt van de EU, ‘we de vrijheid hebben om onze wetgeving te veranderen en ons examen- en licentiesysteem te verbeteren’.

De verkeersveiligheid mag door de veranderingen niet in het geding komen, stelt het ministerie, en ook moeten de wijzigingen ‘economisch proportioneel’ zijn. Het ministerie denkt zelf dat automobilisten een goede toevoeging zijn en kunnen helpen ‘onze supply chain verder te versterken’.

Voorwaarden

Het transportministerie wil het publiek verder consulteren over de vraag, of aan automobilisten in de truckcabine voorwaarden zouden moeten worden gesteld, zoals een bepaalde hoeveelheid rijervaring of minimumleeftijd. Ook andere ideeën om het chauffeurstekort op te lossen, zijn tijdens de consultatieronde van harte welkom. ‘De regering heeft niet alle antwoorden en laat het duidelijk zijn: we hebben nog niet besloten om iets hiervan al te gaan doen.’

In reacties op Twitter en websites van Britse kranten lijkt het publiek niet al te enthousiast over het vooruitzicht van automobilisten in de cabine. Veel automobilisten kunnen hun eigen auto al amper fatsoenlijk besturen, laat staan een vrachtwagen, stelt iemand, terwijl anderen het plan betitelen als ‘wanhopig’, ‘hersenloos’ en een ‘recept voor een bloedbad’. Ook wordt gesteld dat het oneerlijk zou zijn tegenover professionele chauffeurs die wel geld, tijd en moeite hebben gestoken in het behalen van hun rijbewijs C1.

Shapps heeft gezegd gewoonweg voort te borduren op de zogenoemde ‘grandfather rights’: mensen die hun gewone rijbewijs haalden voor 1997, mogen al decennia ook grotere wagens besturen. Verder blijft voor het besturen van grotere vrachtwagens vanaf 7,5 ton wel gewoon een groot rijbewijs noodzakelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement