De maatregel geldt sinds 19 september. Chauffeurs worden sindsdien tussen tien uur in de avond en 5 uur ‘s ochtend geconfronteerd met donkere snelwegen.

Volgens de Waalse minister van Energie en Infrastructuur Philippe Henry gaat het alles bij elkaar om 20.000 gedoofde lichtpunten. De verlichting bij de op- en afritten blijft gewoon branden. Op andere plekken kan het licht weer worden aangezet als dat nodig is, stelt Henry, bijvoorbeeld bij slecht weer of bij ongelukken. Volgens de regering van het Franstalige gewest is de maatregel dit jaar goed voor een besparing op de stroomrekening van 400.000 euro.

Wereldnieuws

Het Belgische snelwegnet werd in 2017 wereldnieuws nadat de Franse astronaut Thomas Pesquet een nachtelijke foto, die hij vanuit het International Space Station had gemaakt, op Twitter plaatste. Het bleek dat alle grote Europese steden duidelijk vanuit de ruimte te zien waren. België was echter het enige land dat als geheel oplichtte. ‘België onderscheidt zich zoals gewoonlijk’, schreef Pesquet erbij. De foto haalde onder meer de New York Times, die verder wist te achterhalen dat het land maar liefst 2,2 miljoen straatlantaarns telt.

Overigens is het al lang niet meer zo dat in België alle snelwegen ‘s nachts alle snelwegen verlicht zijn. Zo beknibbelt Vlaanderen al sinds 2011 op het energieverbruik door een flink deel van de snelwegen niet langer te verlichten. De Vlamingen kiezen er alleen op de op- en afritten, de snelwegknooppunten en op de wegvakken waar de knooppunten dicht bij elkaar liggen voor om het licht continu aan te laten.

Ook in Wallonië worden de lampen tegenwoordig op veel plekken na half één ‘s nachts gedoofd of brandt de verlichting slechts voor een deel. Voor de ruim 11 kilometer aan snelweg in het hoofdstedelijke gewest Brussel geldt wel dat de verlichting altijd aan blijft staan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement