Franse truckers staken tegen verhoging pensioenleeftijd

Blokkades

Diverse Franse vakbonden hebben vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om vanaf 7 maart te staken. Reden voor de staking is de verhoging van de pensioenleeftijd naar 64 jaar.

Foto: Shutterstock

Fransen mogen nu nog op hun 62e stoppen met werken, de regering wil dat met twee jaar verhogen. In heel Frankrijk is al wekenlang onvrede over de plannen voor de pensioenverhoging. Op veel plekken gaan mensen de straat op om te demonstreren.

Medewerkers van een aantal olieraffinaderijen en kerncentrales legden het werk vrijdag neer en de spoorsector riep voor deze week een staking af. Ook luchthavens doen mee. Vakbonden roepen vrachtwagenchauffeurs nu ook op te gaan staken.

Slakkenacties

In verschillende steden, waaronder Marseille, zijn ‘opérations escargot’ aangekondigd, waarbij vrachtwagens langzaam door de stad rijden en het verkeer ophouden. Chauffeurs gaan ook kruispunten van terminals blokkeren om te zorgen dat alle activiteiten stil liggen.

Gewone automobilisten ondervinden geen hinder van de blokkades, beweren de vakbonden. Hoe lang de stakingen nog duren, is niet bekend. Het Franse Senaat stemt later deze week over de pensioenplannen.

Franse truckers staken tegen verhoging pensioenleeftijd | NT

Franse truckers staken tegen verhoging pensioenleeftijd

Blokkades

Diverse Franse vakbonden hebben vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om vanaf 7 maart te staken. Reden voor de staking is de verhoging van de pensioenleeftijd naar 64 jaar.

Foto: Shutterstock

Fransen mogen nu nog op hun 62e stoppen met werken, de regering wil dat met twee jaar verhogen. In heel Frankrijk is al wekenlang onvrede over de plannen voor de pensioenverhoging. Op veel plekken gaan mensen de straat op om te demonstreren.

Medewerkers van een aantal olieraffinaderijen en kerncentrales legden het werk vrijdag neer en de spoorsector riep voor deze week een staking af. Ook luchthavens doen mee. Vakbonden roepen vrachtwagenchauffeurs nu ook op te gaan staken.

Slakkenacties

In verschillende steden, waaronder Marseille, zijn ‘opérations escargot’ aangekondigd, waarbij vrachtwagens langzaam door de stad rijden en het verkeer ophouden. Chauffeurs gaan ook kruispunten van terminals blokkeren om te zorgen dat alle activiteiten stil liggen.

Gewone automobilisten ondervinden geen hinder van de blokkades, beweren de vakbonden. Hoe lang de stakingen nog duren, is niet bekend. Het Franse Senaat stemt later deze week over de pensioenplannen.