Dat meldt Transport Intelligence (TI) op basis van cijfers van vrachtplatform Transporeon. De vrije capaciteit lag in februari 6,3% hoger dan een maand eerder. Jaar-op-jaar bedraagt de stijging zelfs 19%.

De stijging van de beschikbare capaciteit is zichtbaar sinds mei van dit jaar en volgt een gestaag pad omhoog, aldus TI. De Britse analist wijt de toename aan de haperende economie in combinatie met de toch al lagere vraag in deze tijd van het jaar.

Zorgelijk

TI noemt de stijging van de capaciteitsindex met dubbele cijfers een ‘zorgelijke ontwikkeling’ voor vervoerders. Tegelijkertijd is de nieuwe balans goed voor hun klanten, aldus TI.

De tekst loopt door onder de grafiek.


Door de gestage capaciteitstoename zijn de spottarieven in het Europese wegvervoer al enige tijd aan een duikvlucht bezig. In februari bedroeg de daling maar liefst 7,5% ten opzichte van de maand daarvoor. De prijzen lagen daardoor 10,6% lager dan een jaar eerder.

Ook in het contractvervoer zijn de lagere tarieven nu voor het eerst zichtbaar, stelt TI. Het ging echter om een klein minnetje van enkele tienden van procenten. Jaar-op-jaar liggen de contracttarieven nog altijd bijna 11% hoger dan in 2022.

Nieuwe balans

Vervoerders wachten met spanning af hoe de markt zich zal gedragen rond de paasdagen. TI zegt nog niet te weten of vraag en aanbod zich weer zullen herstellen, of dat de markt op weg is naar een nieuwe balans.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement