Tesla Semi nog altijd niet in serieproductie en fors duurder

Pilotfase duurt voort

De Semi moet Tesla’s grote troef worden in de markt voor e-trucks. Toch is de trekker niet goed uit de startblokken gekomen. Een klein half jaar na de uitlevering van de eerste exemplaren is de Semi nog niet in serieproductie.

Tesla Semi PepsiCo
Foto: Shutterstock, Mike Mareen

Dat blijkt uit het eerstekwartaalbericht van Tesla, waarin het bedrijf vermeldt dat de productie van de Semi nog altijd in pilotfase is. De autofabrikant kan daardoor naar eigen zeggen nog geen productieaantallen van zijn zwaarste voertuig laten zien. De productiestart zou oorspronkelijk in 2019 plaatsvinden, maar die datum schoof daarna steeds verder naar achteren.

Tesla leverde het eerste exemplaar van de Semi eind vorig jaar aan de Amerikaanse levensmiddelenfabrikant PepsiCo. Die vloot werd later uitgebreid tot 36 trucks.

Fors duurder

Uit berichten in de Amerikaanse media blijkt dat Pepsi, dat de koop samen met Tesla groots aankondigde, daarvoor grotendeels heeft geleund op subsidies. Zo draaide de lokale overheid op voor 18 van de 21 trucks voor de Pepsifabriek in Sacramento. Die vrachtwagens waren met een factuurbedrag van een kwart miljoen dollar bovendien fors duurder dan de aankoopprijs van 150.000 tot 180.000 dollar die Tesla-topman Elon Musk tot nu toe steeds heeft genoemd.

Daarnaast kreeg Tesla al te maken met problemen met de betrouwbaarheid van de Semi. Het bedrijf zag zich begin deze maand genoodzaakt 35 trucks terug te roepen naar de fabriek vanwege niet-werkende parkeerrem. Eerder al maakte onder meer de nieuwszender CNN melding van Tesla Semi’s die met pech langs de kant van de weg waren gezien.

Tesla Semi nog altijd niet in serieproductie en fors duurder | NT

Tesla Semi nog altijd niet in serieproductie en fors duurder

Pilotfase duurt voort

De Semi moet Tesla’s grote troef worden in de markt voor e-trucks. Toch is de trekker niet goed uit de startblokken gekomen. Een klein half jaar na de uitlevering van de eerste exemplaren is de Semi nog niet in serieproductie.

Tesla Semi PepsiCo
Foto: Shutterstock, Mike Mareen

Dat blijkt uit het eerstekwartaalbericht van Tesla, waarin het bedrijf vermeldt dat de productie van de Semi nog altijd in pilotfase is. De autofabrikant kan daardoor naar eigen zeggen nog geen productieaantallen van zijn zwaarste voertuig laten zien. De productiestart zou oorspronkelijk in 2019 plaatsvinden, maar die datum schoof daarna steeds verder naar achteren.

Tesla leverde het eerste exemplaar van de Semi eind vorig jaar aan de Amerikaanse levensmiddelenfabrikant PepsiCo. Die vloot werd later uitgebreid tot 36 trucks.

Fors duurder

Uit berichten in de Amerikaanse media blijkt dat Pepsi, dat de koop samen met Tesla groots aankondigde, daarvoor grotendeels heeft geleund op subsidies. Zo draaide de lokale overheid op voor 18 van de 21 trucks voor de Pepsifabriek in Sacramento. Die vrachtwagens waren met een factuurbedrag van een kwart miljoen dollar bovendien fors duurder dan de aankoopprijs van 150.000 tot 180.000 dollar die Tesla-topman Elon Musk tot nu toe steeds heeft genoemd.

Daarnaast kreeg Tesla al te maken met problemen met de betrouwbaarheid van de Semi. Het bedrijf zag zich begin deze maand genoodzaakt 35 trucks terug te roepen naar de fabriek vanwege niet-werkende parkeerrem. Eerder al maakte onder meer de nieuwszender CNN melding van Tesla Semi’s die met pech langs de kant van de weg waren gezien.