Om de plannen door te voeren moest minimaal de helft van Nikola’s aandeelhouders stemmen en goedkeuring verlenen. Die hadden daar tot 7 juni de tijd voor, maar de meesten lieten het afweten. De stemronde was daarom niet geldig. Van de aandeelhouders die wel stemden, steunde 77% het voorstel. Aandeelhouders hebben nu tot 5 juli de tijd om opnieuw hun stem uit te brengen op het voorstel.

Brandstofcel

Nikola bevindt zich al jaren in financieel zwaar weer, maar verwacht het tij te kunnen keren met de langverwachte waterstoftruck. ‘Nikola is slechts enkele weken verwijderd van de eerste commerciële productie van zijn elektrische vrachtwagen met waterstof-brandstofcel. Zonder de goedkeuring van het voorstel zullen Nikola’s zakelijke doelstellingen worden vertraagd of in het gedrang komen’, schrijft de fabrikant.

Of de nieuwe stemronde daadwerkelijk nodig is, is ook nog afwachten. Volgens een nieuwe wet die per 1 augustus ingaat, is een opkomst van minimaal 50% geen vereiste meer, schrijft Nikola. Met die regels zou de eerste stemronde dus wel geldig zijn.

Koers

Nikola draait sinds de oprichting in 2015 jaarlijks grote verliezen. Dankzij diverse investeringsrondes weet de fabrikant op de been te blijven, maar tegenvallende verkoopcijfers en een vertraagde productie doen het beursgenoteerde bedrijf wankelen.

Het afgelopen jaar daalde de prijs per aandeel met 95% tot minder dan een dollar per aandeel. Omdat de prijs per aandeel nu zo laag is, dreigt de Amerikaanse beurscommissie Nikola in november zelfs van de beurs te halen als de koers niet stijgt.

Vorig jaar verhoogde Nikola het aantal aandelen al van 600 miljoen naar 800 miljoen. Ook dat ging niet zonder slag of stoot: pas na vier stemrondes waren er genoeg voorstanders van het plan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement