Het onderzoek van Air Quality heeft zich gericht op de luchtkwaliteit in Brussel, Parijs, Milaan, Madrid en Warschau. Volgens de consultant leiden de nieuwe uitstootnormen tot de helft minder uitstoot van stikstofdioxide in 2035. De concentraties van deze stof dalen in de onderzochte steden tussen de 16 en 24% als gevolg ervan.

Volgens de Euro 7-normen moeten ook banden en remmen schoner worden. Die eisen worden als het aan Transport & Environment ligt nog strenger voor een sneller effect. De lobbyorganisatie pleit voor een verschuiving van de aanscherping van 2035 naar 2025.

Euro 6

Fabrikanten van vrachtwagens en personenauto’s hameren er steeds op dat de strenge Euro 7-eisen geen schonere lucht tot gevolg hebben. Uit eerdere onderzoeken komt slechts een marginale stikstofwinst naar voren in vergelijking met de huidige Euro 6-uitstootnorm.

Koepelorganisatie Acea berekende in januari dat met Euro 7 slechts 2% minder stikstof wordt uitgestoten in vergelijking met Euro 6. Dat terwijl de meerkosten per vrachtwagen kunnen oplopen tot 12.000 euro. Opvallend is dat Air Quality Consultants de twee normen niet een op een vergelijkt in het onderzoek, maar Euro 7 vergelijkt met verschillende toekomstscenario’s die de Europese Commissie heeft berekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement