Verlaging prijs tachograafkaart leverde Kiwa toch miljoenen op

Vergunningen

Kiwa heeft weinig pijn geleden door de eenmalige verlaging van de tarieven in 2020. Het bedrijf wordt sindsdien namelijk met miljoenen gecompenseerd door het ministerie.

Foto: TLN

Kiwa de afgelopen jaren al 4 miljoen euro aan overheidsgeld ontvangen als compensatie voor de lagere inkomsten na de prijsverlaging, zo bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan NT.

De compensatie is opgenomen in het geheime contract tussen het ministerie en Kiwa. Ook in de komende jaren zal het bedrijf worden gecompenseerd voor de eenmalige verlaging uit 2020. ‘Kiwa heeft contractueel recht op compensatie en daar treedt vooralsnog geen verandering in op’, zegt de woordvoerder van minister Harbers.

Kostprijs

De door Kiwa gerekende prijzen werden in 2020 omlaag bijgesteld. Zo ging het tarief van de tachograafkaart van 101 naar 92 euro. Volgens de toenmalige minister van Nieuwenhuizen was dat mogelijk doordat de tarieven boven de kostprijs lagen.

Sinds de verlaging zijn de door Kiwa gehanteerde prijzen elk jaar omhoog gegaan. De komende jaren zullen de Kiwa-tarieven met grotere sprongen van mogelijk tientallen procenten per jaar gaan stijgen.

Verlaging prijs tachograafkaart leverde Kiwa toch miljoenen op | NT

Verlaging prijs tachograafkaart leverde Kiwa toch miljoenen op

Vergunningen

Kiwa heeft weinig pijn geleden door de eenmalige verlaging van de tarieven in 2020. Het bedrijf wordt sindsdien namelijk met miljoenen gecompenseerd door het ministerie.

Foto: TLN

Kiwa de afgelopen jaren al 4 miljoen euro aan overheidsgeld ontvangen als compensatie voor de lagere inkomsten na de prijsverlaging, zo bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan NT.

De compensatie is opgenomen in het geheime contract tussen het ministerie en Kiwa. Ook in de komende jaren zal het bedrijf worden gecompenseerd voor de eenmalige verlaging uit 2020. ‘Kiwa heeft contractueel recht op compensatie en daar treedt vooralsnog geen verandering in op’, zegt de woordvoerder van minister Harbers.

Kostprijs

De door Kiwa gerekende prijzen werden in 2020 omlaag bijgesteld. Zo ging het tarief van de tachograafkaart van 101 naar 92 euro. Volgens de toenmalige minister van Nieuwenhuizen was dat mogelijk doordat de tarieven boven de kostprijs lagen.

Sinds de verlaging zijn de door Kiwa gehanteerde prijzen elk jaar omhoog gegaan. De komende jaren zullen de Kiwa-tarieven met grotere sprongen van mogelijk tientallen procenten per jaar gaan stijgen.