Duitse transporteurs: ‘Maut Everest drijft ondernemers de afgrond in’

Tolverhoging

De verhoging van de trucktol in Duitsland leidt tot de economische ondergang van het wegvervoer. Daarvoor waarschuwt branchevereniging BGL. De organisatie is een mediacampagne gestart.

Maut tol duistland
Foto: Toll Collect

BGL voert al langer campagne tegen de Mautverhoging, die met een extra opbrengst van 7,6 miljard euro een verdubbeling van de tollasten, door BGL ‘Maut Everest’ genoemd, betekent voor de transportsector.

‘De maat is nu echt vol’, zegt BGL-directeur Dirk Engelhardt. ‘Één ding is al zeker: niet elk transportbedrijf kan de extra last aan.’ Engelhardt waarschuwt daarom voor lege schappen in de supermarkt. ‘Ook het spoor kan die in de toekomst niet vullen.’

De Duitse regeringscoalitie kondigde eind maart aan van plan te zijn om een CO2-belasting van 200 euro per ton CO2 in te voeren als onderdeel van een klimaatpakket. Naast de CO2-toeslag wordt de tolgrens voor vrachtwagens per 1 juni 2024 bovendien verlaagd van 7,5 ton naar 3,5 ton.

E-trucks

Emissievrije vrachtwagens zijn tot eind 2025 vrijgesteld van de heffing, na deze datum betalen ze 25% van het reguliere tarief. Volgens Engelhardt zullen de nieuwe tarieven echter ‘geen meetbaar voordeel’ opleveren. ‘E-trucks zijn er nog nauwelijks. Volgens TollCollect zijn er momenteel slechts driehonderd in gebruik.’

BGL eist onder meer dat de invoering van de CO2-belasting wacht tot de beschikbaarheid van zero-emissievoertuigen op orde is. Ook wil de organisatie dat de tolverhoging wordt uitgesteld tot 1 januari 2024 en moeten plannen van een CO2-opslag op de brandstofprijzen volgens de BGL van tafel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Duitse transporteurs: ‘Maut Everest drijft ondernemers de afgrond in’ | NT

Duitse transporteurs: ‘Maut Everest drijft ondernemers de afgrond in’

Tolverhoging

De verhoging van de trucktol in Duitsland leidt tot de economische ondergang van het wegvervoer. Daarvoor waarschuwt branchevereniging BGL. De organisatie is een mediacampagne gestart.

Maut tol duistland
Foto: Toll Collect

BGL voert al langer campagne tegen de Mautverhoging, die met een extra opbrengst van 7,6 miljard euro een verdubbeling van de tollasten, door BGL ‘Maut Everest’ genoemd, betekent voor de transportsector.

‘De maat is nu echt vol’, zegt BGL-directeur Dirk Engelhardt. ‘Één ding is al zeker: niet elk transportbedrijf kan de extra last aan.’ Engelhardt waarschuwt daarom voor lege schappen in de supermarkt. ‘Ook het spoor kan die in de toekomst niet vullen.’

De Duitse regeringscoalitie kondigde eind maart aan van plan te zijn om een CO2-belasting van 200 euro per ton CO2 in te voeren als onderdeel van een klimaatpakket. Naast de CO2-toeslag wordt de tolgrens voor vrachtwagens per 1 juni 2024 bovendien verlaagd van 7,5 ton naar 3,5 ton.

E-trucks

Emissievrije vrachtwagens zijn tot eind 2025 vrijgesteld van de heffing, na deze datum betalen ze 25% van het reguliere tarief. Volgens Engelhardt zullen de nieuwe tarieven echter ‘geen meetbaar voordeel’ opleveren. ‘E-trucks zijn er nog nauwelijks. Volgens TollCollect zijn er momenteel slechts driehonderd in gebruik.’

BGL eist onder meer dat de invoering van de CO2-belasting wacht tot de beschikbaarheid van zero-emissievoertuigen op orde is. Ook wil de organisatie dat de tolverhoging wordt uitgesteld tot 1 januari 2024 en moeten plannen van een CO2-opslag op de brandstofprijzen volgens de BGL van tafel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement