‘Verschuiving marktaandeel naar Chinezen en Amerikanen dreigt door e-trucktekort’

11%

Als Europese vrachtwagenfabrikanten niet kunnen voldoen aan de verwachte vraag naar batterij-elektrische vrachtwagens, lopen ze het risico in 2035 11% marktaandeel te verliezen aan concurrenten uit China of de VS.

BYD ETH8 in Teuge
Foto: RvdM / NT

Dat concludeert adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) na onderzoek in opdracht van de Europese milieuorganisatie Transport & Environment (T&E).

Die 11% komt grofweg overeen met het marktaandeel van Scania of Iveco en zou worden gerealiseerd als de Chinese en Amerikaanse fabrikanten erin slagen om in Europa productielocaties te vestigen. Als ze alleen elektrische vrachtwagens naar de EU blijven exporteren, zullen de verliezen volgens BCG waarschijnlijk lager zijn.

TCO

Van de bijna 400.000 trucks die jaarlijks in de EU worden verkocht is maar een heel klein deel afkomstig van niet-Europese fabrikanten. Daarin zou volgens de consultants van BCG verandering komen als de totale eigendomskosten (TCO) voor een e-truck onder die van een dieselvoertuig dalen. BCG verwacht die kostenpariteit al in 2025 of 2026, waarna transportbedrijven massaal zullen willen overstappen op zero-emissietrucks.

Transport & Environment waarschuwt dat Europese fabrikanten dan niet aan de vraag kunnen voldoen, tenzij de EU-regelgeving hen daartoe dwingt. De nieuwe CO2-normen, voorgesteld door de Europese Commissie in februari, bepalen dat fabrikanten de gemiddelde CO₂-uitstoot van hun wagenpark tegen 2030 met 45 procent moeten verminderen ten opzichte van 2019 en met 90 procent tegen 2040. De EU-lidstaten willen volgende maand proberen overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk standpunt over de wet.

T&E grijpt de conclusies aan om een pleidooi te houden voor scherpere doelen. Zo zou Brussel de CO₂-reductiedoelstelling voor 2030 moeten verhogen naar 65% en in 2035 een reductie van 100% moeten eisen voor alle vrachtwagens. Vanaf 2040 zouden dan alle uitzonderingen voor speciale voertuigen moeten vervallen, aldus T&E.

32 miljard

Het onderzoek doet niet alleen uitspraken over de concurrentieverhoudingen, maar ook over de economische gevolgen van de toenemende overstap naar elektrisch vervoer. Een grotere productie van emissievrije vrachtwagens zou het bruto binnenlands product (bbp) van Europa met 32 miljard euro kunnen verhogen en zo’n 30.000 extra banen kunnen creëren, stellen de onderzoekers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Verschuiving marktaandeel naar Chinezen en Amerikanen dreigt door e-trucktekort’ | NT

‘Verschuiving marktaandeel naar Chinezen en Amerikanen dreigt door e-trucktekort’

11%

Als Europese vrachtwagenfabrikanten niet kunnen voldoen aan de verwachte vraag naar batterij-elektrische vrachtwagens, lopen ze het risico in 2035 11% marktaandeel te verliezen aan concurrenten uit China of de VS.

BYD ETH8 in Teuge
Foto: RvdM / NT

Dat concludeert adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) na onderzoek in opdracht van de Europese milieuorganisatie Transport & Environment (T&E).

Die 11% komt grofweg overeen met het marktaandeel van Scania of Iveco en zou worden gerealiseerd als de Chinese en Amerikaanse fabrikanten erin slagen om in Europa productielocaties te vestigen. Als ze alleen elektrische vrachtwagens naar de EU blijven exporteren, zullen de verliezen volgens BCG waarschijnlijk lager zijn.

TCO

Van de bijna 400.000 trucks die jaarlijks in de EU worden verkocht is maar een heel klein deel afkomstig van niet-Europese fabrikanten. Daarin zou volgens de consultants van BCG verandering komen als de totale eigendomskosten (TCO) voor een e-truck onder die van een dieselvoertuig dalen. BCG verwacht die kostenpariteit al in 2025 of 2026, waarna transportbedrijven massaal zullen willen overstappen op zero-emissietrucks.

Transport & Environment waarschuwt dat Europese fabrikanten dan niet aan de vraag kunnen voldoen, tenzij de EU-regelgeving hen daartoe dwingt. De nieuwe CO2-normen, voorgesteld door de Europese Commissie in februari, bepalen dat fabrikanten de gemiddelde CO₂-uitstoot van hun wagenpark tegen 2030 met 45 procent moeten verminderen ten opzichte van 2019 en met 90 procent tegen 2040. De EU-lidstaten willen volgende maand proberen overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk standpunt over de wet.

T&E grijpt de conclusies aan om een pleidooi te houden voor scherpere doelen. Zo zou Brussel de CO₂-reductiedoelstelling voor 2030 moeten verhogen naar 65% en in 2035 een reductie van 100% moeten eisen voor alle vrachtwagens. Vanaf 2040 zouden dan alle uitzonderingen voor speciale voertuigen moeten vervallen, aldus T&E.

32 miljard

Het onderzoek doet niet alleen uitspraken over de concurrentieverhoudingen, maar ook over de economische gevolgen van de toenemende overstap naar elektrisch vervoer. Een grotere productie van emissievrije vrachtwagens zou het bruto binnenlands product (bbp) van Europa met 32 miljard euro kunnen verhogen en zo’n 30.000 extra banen kunnen creëren, stellen de onderzoekers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement