‘Kostenstijging tot 8% door Duitse Maut-verhoging’

CO2-toeslag

De Maut-verhoging door de CO2-heffing van ongeveer 16 cent per kilometer die in december in Duitsland van kracht wordt, zal de totale transportkosten flink opdrijven, verwachten wegvervoerders. Zij zien zich daarom genoodzaakt om de rekening van de toeslag bij hun klanten neer te leggen.

File in Duitsland
Foto: Shutterstock

‘We verwachten een significante kostenstijging door de Maut-verhoging. We zijn nog druk bezig met de berekeningen, maar verwachten een stijging van zo’n 3 tot 8% per kilometer’, zegt Stefan Raimondo, Country Manager European Logstics Netherlands bij Dachser. ‘Op dit moment ben je gedwongen om de Maut-verhoging te betalen, omdat er nog niet genoeg elektrische vrachtwagens voor de lange afstand beschikbaar zijn.’

Omrijden door andere landen om de Duitse tolwegen te mijden, is in de meeste gevallen ook geen optie, zegt Fred Westdijk, directeur van Jan de Rijk. ‘Bij ons in de business past dat gewoon niet, die tijd is er niet. Als je echt handel hebt waar je je een dag aan vast kan plakken, zou het kunnen, maar dan heb je ook omrijkosten. Ik weet niet of het zin heeft.’

Ook Westdijk gaat de extra kosten aan zijn klanten doorberekenen. ‘Zo’n verhoging als de Maut, dat is op zich nog redelijk uit te leggen. Als de wetgeving wijzigt, dan is het wat het is. Dat is een discussie die staat los van onze normale prijzen, dus op zich is daar begrip voor.’

Discussie

Raimondo: ‘Onze klanten zijn er niet blij mee, maar ze beseffen dat dit uiteindelijk de prijzen zal verhogen. Wij zullen het een op een door moeten belasten op dit moment. Dat zal zorgen voor hogere prijzen voor onze klanten, die zij ook weer doorberekenen.’

‘Het is een behoorlijke discussie, moet ik zeggen. De inflatie was de afgelopen tijd heel hoog en de prijsverhogingen en de salarisverhogingen zijn legio. Het is onbegrijpelijk in deze tijd dat het op deze manier gedaan wordt, omdat het in principe een prijsstuwend effect is. Er is nog geen alternatief om dit op te vangen.’

Of alle klanten bereid zijn te betalen, is de vraag. Autofabrikant Mercedes-Benz kondigde vorige week aan niet de volledige tolkosten op zich te willen nemen. ‘We kennen geen bedrijven die aan ons hebben meegegeven, dat hun klant niet wil betalen’, zegt Raymond de Jong, woordvoerder bij brancheorganisatie TLN. ‘Wat je soms ziet is dat grote bedrijven, zoals in dit geval Mercedes, een signaal in de markt zetten dat ze niet van plan zijn alles te betalen.’

Clausules

‘Stijgingen van tol, kilometerheffing of diesel of eventuele andere kosten, waar de vervoerder mee geconfronteerd wordt, zijn bij een wettelijk contract natuurlijk niet af te dwingen’, zegt De Jong. ‘Wel is het zo dat vrijwel alle vervoerders werken met clausules richting hun klanten. De stijging van de Duitse Maut is zo extreem hoog, dat je dit als vervoerder natuurlijk nooit zelf kan ophoesten.’

De Jong: ‘Hoe vervoerders met deze stijging omgaan is een individuele aangelegenheid en bepalen bedrijven zelf met hun opdrachtgever. De veelrijder op Duitsland zal er anders mee omgaan dan iemand die incidenteel een ritje doet op Duitsland. Uiteindelijk zal de eindklant, dus de consument, de verhoging in de productprijzen moeten terugzien.’

Van 2024 tot 2027 verwacht Duitsland 30,5 miljard euro aan extra inkomsten door de CO2-toeslag. De helft van de tolinkomsten is bestemd voor verbeteringen aan de hoofdwegen, de rest gaat voornamelijk naar ‘maatregelen op het gebied van de spoorwegen’. ‘Het spoor is natuurlijk een prima alternatief is, maar ja, we kunnen niet met een trein en pallet leveren bij iemand thuis’, zegt Raimondo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Kostenstijging tot 8% door Duitse Maut-verhoging’ | NT

‘Kostenstijging tot 8% door Duitse Maut-verhoging’

CO2-toeslag

De Maut-verhoging door de CO2-heffing van ongeveer 16 cent per kilometer die in december in Duitsland van kracht wordt, zal de totale transportkosten flink opdrijven, verwachten wegvervoerders. Zij zien zich daarom genoodzaakt om de rekening van de toeslag bij hun klanten neer te leggen.

File in Duitsland
Foto: Shutterstock

‘We verwachten een significante kostenstijging door de Maut-verhoging. We zijn nog druk bezig met de berekeningen, maar verwachten een stijging van zo’n 3 tot 8% per kilometer’, zegt Stefan Raimondo, Country Manager European Logstics Netherlands bij Dachser. ‘Op dit moment ben je gedwongen om de Maut-verhoging te betalen, omdat er nog niet genoeg elektrische vrachtwagens voor de lange afstand beschikbaar zijn.’

Omrijden door andere landen om de Duitse tolwegen te mijden, is in de meeste gevallen ook geen optie, zegt Fred Westdijk, directeur van Jan de Rijk. ‘Bij ons in de business past dat gewoon niet, die tijd is er niet. Als je echt handel hebt waar je je een dag aan vast kan plakken, zou het kunnen, maar dan heb je ook omrijkosten. Ik weet niet of het zin heeft.’

Ook Westdijk gaat de extra kosten aan zijn klanten doorberekenen. ‘Zo’n verhoging als de Maut, dat is op zich nog redelijk uit te leggen. Als de wetgeving wijzigt, dan is het wat het is. Dat is een discussie die staat los van onze normale prijzen, dus op zich is daar begrip voor.’

Discussie

Raimondo: ‘Onze klanten zijn er niet blij mee, maar ze beseffen dat dit uiteindelijk de prijzen zal verhogen. Wij zullen het een op een door moeten belasten op dit moment. Dat zal zorgen voor hogere prijzen voor onze klanten, die zij ook weer doorberekenen.’

‘Het is een behoorlijke discussie, moet ik zeggen. De inflatie was de afgelopen tijd heel hoog en de prijsverhogingen en de salarisverhogingen zijn legio. Het is onbegrijpelijk in deze tijd dat het op deze manier gedaan wordt, omdat het in principe een prijsstuwend effect is. Er is nog geen alternatief om dit op te vangen.’

Of alle klanten bereid zijn te betalen, is de vraag. Autofabrikant Mercedes-Benz kondigde vorige week aan niet de volledige tolkosten op zich te willen nemen. ‘We kennen geen bedrijven die aan ons hebben meegegeven, dat hun klant niet wil betalen’, zegt Raymond de Jong, woordvoerder bij brancheorganisatie TLN. ‘Wat je soms ziet is dat grote bedrijven, zoals in dit geval Mercedes, een signaal in de markt zetten dat ze niet van plan zijn alles te betalen.’

Clausules

‘Stijgingen van tol, kilometerheffing of diesel of eventuele andere kosten, waar de vervoerder mee geconfronteerd wordt, zijn bij een wettelijk contract natuurlijk niet af te dwingen’, zegt De Jong. ‘Wel is het zo dat vrijwel alle vervoerders werken met clausules richting hun klanten. De stijging van de Duitse Maut is zo extreem hoog, dat je dit als vervoerder natuurlijk nooit zelf kan ophoesten.’

De Jong: ‘Hoe vervoerders met deze stijging omgaan is een individuele aangelegenheid en bepalen bedrijven zelf met hun opdrachtgever. De veelrijder op Duitsland zal er anders mee omgaan dan iemand die incidenteel een ritje doet op Duitsland. Uiteindelijk zal de eindklant, dus de consument, de verhoging in de productprijzen moeten terugzien.’

Van 2024 tot 2027 verwacht Duitsland 30,5 miljard euro aan extra inkomsten door de CO2-toeslag. De helft van de tolinkomsten is bestemd voor verbeteringen aan de hoofdwegen, de rest gaat voornamelijk naar ‘maatregelen op het gebied van de spoorwegen’. ‘Het spoor is natuurlijk een prima alternatief is, maar ja, we kunnen niet met een trein en pallet leveren bij iemand thuis’, zegt Raimondo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement