Poolse truckers schorten blokkades aan grens Oekraïne op

Deal met Poolse overheid

Poolse vrachtwagenchauffeurs schorten blokkades aan verschillende grensovergangen tussen Polen en Oekraïne op. Die overgangen werden sinds 6 november geblokkeerd uit protest van de vrachtwagenschauffeurs tegen in hun ogen oneerlijke voorwaarden voor Oekraïense truckers.

Foto: Shutterstock

Er is nu een deal gesloten met de Poolse overheid. De chauffeurs hadden geëist dat Oekraïense truckers weer vergunningen nodig hebben om de Europese Unie in te komen en dat er een maximum aantal Oekraïense vrachtwagens Polen binnen mag. De blokkade zorgt tot files van tientallen kilometers van duizenden vrachtwagens.

Eerdere restricties werden door de oorlog tijdelijk opgeheven om goederentransport van en naar Oekraïne te vergemakkelijken. Maar volgens de Poolse chauffeurs stonden daardoor hun inkomsten onder druk. Bij de blokkades werden wel uitzonderingen gemaakt voor vrachtwagens die militaire uitrusting naar Oekraïne vervoeren en veetransport.

Volgens de deal zal onder meer worden gekeken hoe truckers uit de EU beter geholpen kunnen worden in Oekraïne en naar Europese financiële steun voor Poolse transportbedrijven. Vanaf woensdag 17 januari, 12:00 uur, wordt de blokkade opgeheven. Overigens zeggen de truckers dat de blokkades vanaf 1 maart weer te hervatten als niet aan de voorwaarden van de deal voldaan wordt.

Oekraïne heeft gezegd dat de blokkades voor flinke economische schade hebben gezorgd. Het goederentransport naar en uit het land is toegenomen omdat havens aan de Zwarte Zee zijn geblokkeerd en er voor de oorlog met Rusland veel brandstof, humanitaire hulp en militaire steun nodig is.

Poolse truckers schorten blokkades aan grens Oekraïne op | NT

Poolse truckers schorten blokkades aan grens Oekraïne op

Deal met Poolse overheid

Poolse vrachtwagenchauffeurs schorten blokkades aan verschillende grensovergangen tussen Polen en Oekraïne op. Die overgangen werden sinds 6 november geblokkeerd uit protest van de vrachtwagenschauffeurs tegen in hun ogen oneerlijke voorwaarden voor Oekraïense truckers.

Foto: Shutterstock

Er is nu een deal gesloten met de Poolse overheid. De chauffeurs hadden geëist dat Oekraïense truckers weer vergunningen nodig hebben om de Europese Unie in te komen en dat er een maximum aantal Oekraïense vrachtwagens Polen binnen mag. De blokkade zorgt tot files van tientallen kilometers van duizenden vrachtwagens.

Eerdere restricties werden door de oorlog tijdelijk opgeheven om goederentransport van en naar Oekraïne te vergemakkelijken. Maar volgens de Poolse chauffeurs stonden daardoor hun inkomsten onder druk. Bij de blokkades werden wel uitzonderingen gemaakt voor vrachtwagens die militaire uitrusting naar Oekraïne vervoeren en veetransport.

Volgens de deal zal onder meer worden gekeken hoe truckers uit de EU beter geholpen kunnen worden in Oekraïne en naar Europese financiële steun voor Poolse transportbedrijven. Vanaf woensdag 17 januari, 12:00 uur, wordt de blokkade opgeheven. Overigens zeggen de truckers dat de blokkades vanaf 1 maart weer te hervatten als niet aan de voorwaarden van de deal voldaan wordt.

Oekraïne heeft gezegd dat de blokkades voor flinke economische schade hebben gezorgd. Het goederentransport naar en uit het land is toegenomen omdat havens aan de Zwarte Zee zijn geblokkeerd en er voor de oorlog met Rusland veel brandstof, humanitaire hulp en militaire steun nodig is.