Spaanse boeren blokkeren wegen uit protest tegen landbouwbeleid

'tractoradas'

Ook in Spanje gaan boeren de straat op om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de regering en de EU. Spaanse media melden dat in het hele land wegblokkades met tractors zijn. Er zijn circa vijftig protestacties aangekondigd, maar met behulp van sociale media worden ook spontaan blokkades opgericht door boeren die niet bij een bond zijn aangesloten.

Het Spaanse boerenprotest zou tot ten minste 14 februari doorgaan. Foto: Shutterstock

Ten zuiden van Madrid is een belangrijk verkeersknooppunt geblokkeerd waar twee autosnelwegen kruisen, inclusief de autosnelweg van Madrid naar het Andalusische Córdoba.

Ook zijn er blokkades bij bedrijven en is de haven van Málaga geblokkeerd. De drie grootste boerenbonden hadden aangekondigd 8 februari met acties te starten, maar het protest is dinsdag al begonnen. Het duurt tot op zijn minst 14 februari schatten media. De blokkades worden ’tractoradas’ genoemd.

Net als elders in de Europese Unie zien de Spaanse boeren hun bedrijven ten onder gaan door ‘verstikkende Europese regels’ met betrekking tot klimaat en milieu, door steeds hogere kosten, stijgende energie-, transport- en kunstmestprijzen en door hoge belastingen. Bovendien voert de EU veel landbouwproducten in uit bijvoorbeeld Oekraïne waar boeren weinig last hebben van de Europese regelgeving. Er zijn of waren boerenprotesten in onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije en Spanje.

Spaanse boeren blokkeren wegen uit protest tegen landbouwbeleid | NT

Spaanse boeren blokkeren wegen uit protest tegen landbouwbeleid

'tractoradas'

Ook in Spanje gaan boeren de straat op om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de regering en de EU. Spaanse media melden dat in het hele land wegblokkades met tractors zijn. Er zijn circa vijftig protestacties aangekondigd, maar met behulp van sociale media worden ook spontaan blokkades opgericht door boeren die niet bij een bond zijn aangesloten.

Het Spaanse boerenprotest zou tot ten minste 14 februari doorgaan. Foto: Shutterstock

Ten zuiden van Madrid is een belangrijk verkeersknooppunt geblokkeerd waar twee autosnelwegen kruisen, inclusief de autosnelweg van Madrid naar het Andalusische Córdoba.

Ook zijn er blokkades bij bedrijven en is de haven van Málaga geblokkeerd. De drie grootste boerenbonden hadden aangekondigd 8 februari met acties te starten, maar het protest is dinsdag al begonnen. Het duurt tot op zijn minst 14 februari schatten media. De blokkades worden ’tractoradas’ genoemd.

Net als elders in de Europese Unie zien de Spaanse boeren hun bedrijven ten onder gaan door ‘verstikkende Europese regels’ met betrekking tot klimaat en milieu, door steeds hogere kosten, stijgende energie-, transport- en kunstmestprijzen en door hoge belastingen. Bovendien voert de EU veel landbouwproducten in uit bijvoorbeeld Oekraïne waar boeren weinig last hebben van de Europese regelgeving. Er zijn of waren boerenprotesten in onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije en Spanje.