Bij politieke stakingen ligt dat anders. Dan is de rol van de werkgever niet die van partij in een conflict, van betrokkene in een onderhandeling die kan kiezen tussen ofwel toegeven, ofwel de schade van de acties ondergaan. Een onderneming die wordt getroffen door een politieke staking kan alleen maar lijdelijk de gevolgen ondergaan, of naar de rechter stappen.

Als deze week acties uitbreken in de Rotterdamse haven, omdat de Vervoersbond FNV het niet eens is met de plannen van de Nederlandse regering om de kosten van WAO en Ziektewet omlaag te brengen, worden daardoor ondernemingen getroffen die geen enkele invloed hebben of hebben gehad op de besluitvorming in Den Haag. De afgelopen zomer heeft een deel van de Rotterdamse haven ook geleden onder vakbondsacties. In dergelijke situaties zijn de klanten wel gedwongen tijdelijk uit te wijken naar andere havens. Als dat uitwijken, om welke reden dan ook, de reder goed bevalt is de haven een klant kwijt. Zo een vertrek kan door de betrokken havenbedrijven soms, commercieel gezien, nog wel in goede banen worden geleid. Het leidt in elk geval tot verlies aan werkgelegenheid.

A.M.S.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement