“Bij bepaalde hoge kosten prijs je jezelf gewoon uit de markt. De onderzoeker lijkt te veronderstellen dat het Nederlandse wegvervoer marktbepalend is. Er wordt net gedaan alsof de Nederlandse wegtransporteur heel goed doorheeft dat de arbeidsproduktiviteit verhoogd kan worden en dat de buitenlander daar niet mee bezig is” , aldus Nieman.
J.B. Vallenduuk van Koninklijk Nederlands Vervoer begrijpt niet hoe Weijers aan hoge produktiviteitscijfers komt van werknemers die in het wegvervoer werken. “Dan heeft hij niet naar het wegtransport gekeken, naar de chauffeurs dus, maar naar sectoren waar nog wel wat wordt verdiend: expeditie en de logistieke dienstverlening bij voorbeeld. Uit een onderzoek (1986, red.) is ooit gebleken dat onze chauffeurs – in vergelijking met collega’s uit de ons omringende landen – juist helemaal niet zo produktief zijn. En dan heb ik het over de rijtijd in relatie tot de arbeidstijd. De Nederlanders scoorden 61 procent, de Belgen 62 procent, de Duitsers 65 procent, de Fransen 69 procent en de Denen zelfs 72 procent. Door alle congestie, minirotondes en andere verkeersmaatregelen lijkt het me sterk dat die rijtijd de afgelopen jaren is toegenomen. De boel slibt juist dicht.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement