Het symposium werd georganiseerd door CONO-industriegroep, een samenwerkingsverband van noordelijke bedrijven toegespitst op de scheepsbouw, de procesindustrie en de overheid. Volgens Vos kan de Nederlandse scheepsbouw een vooraanstaande positie binnen Europa innemen als die vorm van steun wordt afgeschaft.
“Onze scheepsbouw is na de herstructureringen in de jaren tachtig kleiner, maar moderner en sterker geworden” , aldus Vos. “Daardoor nemen wij op de Europese markt een goede concurrentiepositie in.” Op een vrije markt zonder overheidssteun zal volgens Vos blijken dat de Nederlandse werven kwalitatief hoogwaardige schepen tegen een scherpe prijs kunnen leveren.
Voor het Kamerlid zou de steun binnen drie jaar kunnen worden afgeschaft. “Dat dient uiteraard wel in de hele Europese Gemeenschap te gebeuren, anders zou er van valse concurrentie sprake zijn” .
Vos pleitte tevens voor een nauwe samenwerking tussen de diverse bedrijven en bedrijfstakken binnen de scheepsbouw en de onderwijs- en onderzoeksinstituten. “We moeten een front vormen. Het buitenland moet de scheepsbouw in Nederland zien als een geheel.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement