Bij de acties in Rotterdam heeft zich gisteren ook personeel van Smit Havensleepdiensten aangesloten. Een groot aantal slepers stoomde gistermorgen op naar de Willemskade. Daar boden de Smit-personeelsleden de directie een petitie aan waarin zij de directie vragen er akles aan te doen om de plannen in positieve zin gewijzigd te krijgen.
Als gevolg van de wilde acties in de Rotterdamse haven zijn drie fruitschepen donderdag uit Rotterdam vertrokken om in een andere haven te lossen. Dit heeft de werkgeversorganisatie SVZ meegedeeld. Volgens de SVZ hebben niet alleen reders van fruitschepen laten weten dat zij de komende dagen uit zullen wijken naar andere havens.
De dagploeg die donderdag niet aan het werk ging bij de fruitterminal van Seaport, blokkeerde enige tijd de westelijke buis van de Maastunnel. Verder vonden er donderdag acties en werkonderbrekingen plaats bij onder andere Seaport Merwehaven, NTB en het ertsoverslagbedrijf EECV in de Europoort. Volgens een opgave van de SVZ waren donderdag ongeveer vijfhonderd havenwerkers van vijf bedrijven bij de wilde acties betrokken.
De directie van het overslagbedrijf Unitcentre liet donderdag weten geen toezeggingen te kunnen doen over aanvulling op WAO en Ziektewet. Volgens A. van Ispelen, secretaris van de ondernemingsraad, beroept de directie zich op uitspraken van vice-premier en minister van financien Kok. Die heeft gedreigd te zullen ingrijpen als bij bedrijven waar nog een CAO van kracht is, nu al afspraken worden gemaakt over bovenwettelijke uitkeringen na de contractsperiode. Bij Unitcentre loopt de CAO tot 1993. Van Ispelen houdt het erop dat de directie van Unitcentre zich conformeert aan het standpunt van de werkgeversorganisatie SVZ.
Inmiddels wordt bij meer bedrijven in de Rotterdamse haven – ondermeer bij ECT, Seaport en de olieopslagbedrijven – door de ondernemingsraden geprobeerd toezeggingen te krijgen over het aanvullen van WAO en Ziektewet. Bij geen enkel bedrijf is dat tot nu toe gelukt.

Werven

Ook bij de scheepswerven wordt actie gevoerd tegen de plannen van het kabinet. Het personeel van de scheepswerven RDM in Rotterdam en IJssel- Vliet Combinatie in Capelle a/d IJssel legden gisterochtend het werk voor 24 uur neer. Bij de eerste werken ongeveer 1.600, bij de tweede ongeveer 450 mensen. Ook bij de Groningse werven Bodewes, Ferus-Smit, Bijlholt en Pattje werd het werk gistermorgen, voor 24 uur, stilgelegd.
Bij RDM ging uit veiligheidsoverwegingen de poort dicht. Daardoor konden werknemers van bouwonderneming Volker Stevin niet op hun werk komen. Werknemers van dit bedrijf die lid zijn van de Bouw en Houtbond FNV, werden eveneens als staker beschouwd en geregistreerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement