Na TNT kan nu ook UPS, dat het transportbedrijf Seabourne heeft opgenomen, zich erop beroemen dat het een Europa-wijd netwerk van huis- huisvervoer kan aanbieden, zonder beperkingen in maten of gewichten. Ook Federal Express heeft besloten zich te wagen op deze markt voor kwalitatief hoogwaardig, dus goed betaald vervoer. Al enkele jaren geleden stelde het hoofd vracht van de KLM, Jacques Ancher, dat het op de weg van de KLM zou kunnen liggen een geintegreerd vrachtpakket aan te bieden. Gezien de activiteiten van de integrators lijkt het erop dat Ancher gelijk had. Toch komt het er niet van, tot nu toe, ondanks de relatie die de KLM nu al enkele jaren onderhoudt met Frans Maas, een van de meest geavanceerde expediteurs in Nederland (en daarbuiten).

Er zijn technische en administratieve verschillen tussen vervoer over de weg en vervoer door de lucht (ook al gaat dat in werkelijkheid veelal ook over de weg). Er zijn echter ook verschillen in mentaliteit tussen enerzijds diegenen voor wie het vervoer van reizigers veruit de eerste prioriteit heeft, voor wie vracht een soms interessante bijzaak is, en anderzijds de vervoerders die niet anders doen dan zorgen dat de juiste goederen op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Een verschil waar men ook op stuit bij het analyseren van de vraag waarom het nog steeds zo slecht wil lukken met het railvervoer.

De KLM heeft, door de organisatorische verzelfstandiging van de vrachtafdeling, aangetoond te beseffen dat vracht een eigen, speciale rol als winstmaker kan spelen. Dat besef mochten we trouwens verwachten van de huidige president, Pieter Bouw, die zelf ooit hoofd vracht was. Maar erg lang zou men niet meer moeten wachten met de presentatie van het nieuwe, geintegreerde vrachtprodukt. Want de kaarten in Europa (en daarbuiten) worden geschud, er zitten al een paar sterke spelers aan tafel en anderen (Lufthansa, JAL, DHL) maken zich op om aan te schuiven. De markt wacht niet.

A.M.S.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement