Vervoersbond FNV is tegen hervatting nucleair transport

ROTTERDAM – De Vervoersbond FNV verzet zich tegen de hervatting van nucleaire transporten met gewone schepen. Aan het vervoer van nucleair afval kleven dermate grote risico’s dat het hervatten van deze transport onverantwoord wordt geacht. De Vervoersbond heeft hierover gisteren een brief gestuurd aan minister H. Alders van VROM. De Vervoersbond FNV blijft de resolutie van de internationale koepel van vervoersbonden, ITF, steunen. In deze resolutie staat dat nucleaire transport

Naar aanleiding van een boycot van nucleair afval begin dit jaar in de haven van Rotterdam besloot minister Alders de transporten vanuit Dodewaard naar Groot-Brittannie voorlopig stop te zetten. In opdracht van het ministerie werd door de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) onderzocht of er een speciaal ontworpen schip zou moeten komen. Volgens het GKN voldoet de huidige manier van transport echter goed en kan dit worden hervat.
“De GKN voert alleen argumenten aan waarom het huidge transport zo goed en veilig is, maar heeft verzuimd een overzicht te maken waarbij de plussen en minnen van de verschillende vervoerswijzen op een rijtje worden gezet” , schrijft de Vervoersbond FNV aan de minister. Omdat de GKN belanghebbende is, zou de risico-analyse door het ministerie zelf moeten worden uitgevoerd, vindt de bond.
Behalve een speciaal schip moet er, volgens de Vervoersbond FNV, nog een aantal veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals een verplicht en openbaar meldingssysteem voor transporten met radioactief afval, speciale signalering, goed getraind personeel en een verbod op het meevaren van personeel.
Als het transport met gewone schepen wordt hervat, zullen er opnieuw boycot-acties worden uitgevoerd, waarschuwt de bond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vervoersbond FNV is tegen hervatting nucleair transport | NT

Vervoersbond FNV is tegen hervatting nucleair transport

ROTTERDAM – De Vervoersbond FNV verzet zich tegen de hervatting van nucleaire transporten met gewone schepen. Aan het vervoer van nucleair afval kleven dermate grote risico’s dat het hervatten van deze transport onverantwoord wordt geacht. De Vervoersbond heeft hierover gisteren een brief gestuurd aan minister H. Alders van VROM. De Vervoersbond FNV blijft de resolutie van de internationale koepel van vervoersbonden, ITF, steunen. In deze resolutie staat dat nucleaire transport

Naar aanleiding van een boycot van nucleair afval begin dit jaar in de haven van Rotterdam besloot minister Alders de transporten vanuit Dodewaard naar Groot-Brittannie voorlopig stop te zetten. In opdracht van het ministerie werd door de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) onderzocht of er een speciaal ontworpen schip zou moeten komen. Volgens het GKN voldoet de huidige manier van transport echter goed en kan dit worden hervat.
“De GKN voert alleen argumenten aan waarom het huidge transport zo goed en veilig is, maar heeft verzuimd een overzicht te maken waarbij de plussen en minnen van de verschillende vervoerswijzen op een rijtje worden gezet” , schrijft de Vervoersbond FNV aan de minister. Omdat de GKN belanghebbende is, zou de risico-analyse door het ministerie zelf moeten worden uitgevoerd, vindt de bond.
Behalve een speciaal schip moet er, volgens de Vervoersbond FNV, nog een aantal veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals een verplicht en openbaar meldingssysteem voor transporten met radioactief afval, speciale signalering, goed getraind personeel en een verbod op het meevaren van personeel.
Als het transport met gewone schepen wordt hervat, zullen er opnieuw boycot-acties worden uitgevoerd, waarschuwt de bond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement