De Rotterdamse rechtbank sprak woensdag het faillissement uit. Vooralsnog moeten de 84 personeelsleden vrezen voor hun baan. Voor de overname van Abengoa zouden meerdere belangstellenden zijn, waardoor er voor het personeel wellicht op korte termijn toch weer werk is. ‘Naar verwachting zal de fabriek binnen afzienbare tijd weer zoals vanouds kunnen draaien’, denkt curator Carl Hamm van advocatenkantoor Borboom & Hamm.

De sluiting is het gevolg van financiële problemen van het Spaanse moederbedrijf. Het Spaanse Abengoa, dat wereldwijd razendsnel zonneparken en biobrandstoffabrieken uit de grond heeft gestampt, gaat gebukt onder een forse schuldenlast. Daarom werd voor de Nederlandse vestiging op 25 april al uitstel van betaling aangevraagd.

De bio-ethanolfabriek in de Europoort is in 2009 gebouwd. Abengoa raakte de afgelopen jaren in opspraak door veiligheidsproblemen en geuroverlast. Bij het maken van ethanol uit mais en graan komt een weeïge gistlucht vrij. Nog begin dit jaar kreeg het bedrijf aan de Merwedeweg een boete van een half miljoen euro voor de stank die vooral in Brielle en Maassluis is geroken.