Menken zet Eritrese migranten succesvol in bij inpakwerk

personeel

Leen Menken Foodservice Logistics weet Eritrese vluchtelingen, zogenoemde statushouders, met succes in te zetten in een deel van zijn voedsellogistiek.

Het bedrijf heeft inmiddels ongeveer zeventig Eritreërs in dienst, in samenwerking met Uitzendbureau Van Koppen en Van Eijk. Het is daarmee één van de grote werkgevers van mensen uit Eritrea in Nederland, want Nederland telt ongeveer tienduizend Eritrese statushouders.

Bij Menken worden de Eritrese medewerkers ingezet bij inpakwerk voor een grote klant die via het logistieke netwerk van Menken maaltijdboxen laat distribueren. Voorheen maakte het bedrijf hiervoor vrijwel alleen gebruik van Nederlanders en Polen.

Van alle Eritrese statushouders in Nederland heeft maar 8% een baan. Veruit de meeste statuszoekers uit het Afrikaanse land moeten zelfs na twee jaar nog steeds rondkomen van een uitkering. De eerste Eritreër die bij Menken in dienst trad, kwam op de fiets bij het bedrijf langs met de vraag of Menken werk voor hem had.

Daarna nam hij ook kennissen uit Eritrea mee, van wie er velen werden aangenomen. Bij Menken konden ze werkervaring opdoen. In Eritrea zijn betaalde arbeidsplaatsen bijzonder zeldzaam. Volgens Sander Hoogerbrugge, die de dagelijkse leiding heeft bij Menken, zijn het prettige mensen in de omgang, die ook de Nederlandse taal vaak vrij snel oppakken.

Volgens Hoogerbrugge heeft een aantal Eritreërs ook al promotie gemaakt naar een sleutelfunctie in het logistieke proces. Een klein probleem is dat de meeste Eritreërs het Koptisch-Christelijke geloof aanhangen en hun feestdagen vaak een week na de Nederlands-Christelijke feestdagen vieren. ‘Maar we zijn nu volledig aan elkaar gewend’, zegt Hoogerbrugge.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Menken zet Eritrese migranten succesvol in bij inpakwerk | NT

Menken zet Eritrese migranten succesvol in bij inpakwerk

personeel

Leen Menken Foodservice Logistics weet Eritrese vluchtelingen, zogenoemde statushouders, met succes in te zetten in een deel van zijn voedsellogistiek.

Het bedrijf heeft inmiddels ongeveer zeventig Eritreërs in dienst, in samenwerking met Uitzendbureau Van Koppen en Van Eijk. Het is daarmee één van de grote werkgevers van mensen uit Eritrea in Nederland, want Nederland telt ongeveer tienduizend Eritrese statushouders.

Bij Menken worden de Eritrese medewerkers ingezet bij inpakwerk voor een grote klant die via het logistieke netwerk van Menken maaltijdboxen laat distribueren. Voorheen maakte het bedrijf hiervoor vrijwel alleen gebruik van Nederlanders en Polen.

Van alle Eritrese statushouders in Nederland heeft maar 8% een baan. Veruit de meeste statuszoekers uit het Afrikaanse land moeten zelfs na twee jaar nog steeds rondkomen van een uitkering. De eerste Eritreër die bij Menken in dienst trad, kwam op de fiets bij het bedrijf langs met de vraag of Menken werk voor hem had.

Daarna nam hij ook kennissen uit Eritrea mee, van wie er velen werden aangenomen. Bij Menken konden ze werkervaring opdoen. In Eritrea zijn betaalde arbeidsplaatsen bijzonder zeldzaam. Volgens Sander Hoogerbrugge, die de dagelijkse leiding heeft bij Menken, zijn het prettige mensen in de omgang, die ook de Nederlandse taal vaak vrij snel oppakken.

Volgens Hoogerbrugge heeft een aantal Eritreërs ook al promotie gemaakt naar een sleutelfunctie in het logistieke proces. Een klein probleem is dat de meeste Eritreërs het Koptisch-Christelijke geloof aanhangen en hun feestdagen vaak een week na de Nederlands-Christelijke feestdagen vieren. ‘Maar we zijn nu volledig aan elkaar gewend’, zegt Hoogerbrugge.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement