Een van de initiatieven die beide partijen dit jaar implementeren, is het verder opschalen van digitale informatie-uitwisseling tussen de haven van Rotterdam en Brabantse binnenvaartterminals. Door tijdig de juiste informatie over bijvoorbeeld aankomsten van (zee)schepen en containers met elkaar te delen, kan aan beide zijden efficiënter gepland worden en ontstaan minder vertragingen in het vervoer per binnenvaart, is de gedachte.

Ook zullen de partijen onderzoeken hoe het vervoer tussen Brabant en Rotterdam versneld verduurzaamd kan worden, bijvoorbeeld door het gebruik van containerbatterijen voor aandrijving van binnenvaartschepen.

Bereikbaarheid

Vorig jaar werden in de Rotterdamse haven ruim 8,6 miljoen containers overgeslagen (14,5 miljoen teu). Noord-Brabant is met ruim een miljoen containers één van de belangrijkste achterlandregio’s van Rotterdam, maar kent een relatief hoog aandeel wegvervoer en daarmee een steeds toenemende druk op het wegennet. Meer vrachtvolume per binnenvaart in plaats van per truck moet zorgen voor een beter bereikbare haven én regio.

De samenwerkingsovereenkomst borduurt voort op eerdere initiatieven van Havenbedrijf Rotterdam om meer containervracht te bundelen en via een vast vaarschema te vervoeren, via punt-punt-verbindingen. In dit kader werd vorig jaar de West-Brabant Corridor in het leven geroepen. Deze verbinding tussen de deepsea containerterminals op de Maasvlakte en de Brabantse binnenvaart terminals in Moerdijk, Oosterhout en Tilburg heeft al gezorgd voor 20% meer vracht via binnenvaart en 35% kortere havenverblijftijd van de binnenvaartschepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement