Top 5 overtredingen in binnenvaart: vaar- en rusttijden vaakst in geding

Controle Rijkswaterstaat

Bij een landelijke controle voor de binnenvaart heeft Rijkswaterstaat vorige week 64 binnenvaartschepen gecontroleerd. In 15 gevallen is er een bestuurlijke boete opgelegd of proces-verbaal uitgeschreven. Met name de regels rondom vaar- en rusttijden zijn overtreden. RWS heeft eveneens een top 5 opgesteld van meest geconstateerde overtredingen in 2022.

Foto: Shutterstock

De handhavingsactie werd uitgevoerd op 14, 15 en 16 maart door RSW. Die wil met de actie zicht houden op onveilige situaties op het water en voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat omdat niet alle schippers zich aan de regels houden. De focus tijdens deze actie lag op de controle op vaar- en rusttijden.

De controle werd uitgevoerd op verschillende plaatsen langs de  Nederlandse Rijksvaarwegen, in sommige gevallen gebeurde dat in samenwerking met de ILT en de politie. Bij een kwart van de gecontroleerde schepen werd de binnenvaartwet overtreden. Iets meer dan de helft van de uitgedeelde boetes heeft betrekking op de vaar- en rusttijden. In andere gevallen ging het onder meer om een te lange duwcombinaties, een te zwaar beladen schip en ondergekwalificeerde bemanning.

Brenda Polman, adviseur bij RWS, onderstreept het belang van deze handhavingsactie. ‘Al deze overtredingen hebben invloed op de veiligheid van de vaarweg. Rust voor de bemanning is heel belangrijk. Als je niet fit bent ga je sneller fouten maken. Het is daarom goed dat deze acties er zijn om het onderwerp in de spotlight te zetten. De regels zijn er voor de veiligheid. Aan het eind van de dag willen we allemaal weer veilig thuiskomen.’

Rijkswaterstaat stelde een top vijf op van de meest voorkomende overtredingen van de binnenvaartwet in 2022.

  1. Rusttijden voor 8.00 uur niet ingevuld
  2. Bemanningssterkte niet in orde
  3. Aanvang en voortzetting vaart niet ingevuld
  4. Onderbreking of beëindiging vaart niet ingevuld
  5. Aan boord gaan of wisseling bemanning niet ingevuld
Top 5 overtredingen in binnenvaart: vaar- en rusttijden vaakst in geding | NT

Top 5 overtredingen in binnenvaart: vaar- en rusttijden vaakst in geding

Controle Rijkswaterstaat

Bij een landelijke controle voor de binnenvaart heeft Rijkswaterstaat vorige week 64 binnenvaartschepen gecontroleerd. In 15 gevallen is er een bestuurlijke boete opgelegd of proces-verbaal uitgeschreven. Met name de regels rondom vaar- en rusttijden zijn overtreden. RWS heeft eveneens een top 5 opgesteld van meest geconstateerde overtredingen in 2022.

Foto: Shutterstock

De handhavingsactie werd uitgevoerd op 14, 15 en 16 maart door RSW. Die wil met de actie zicht houden op onveilige situaties op het water en voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat omdat niet alle schippers zich aan de regels houden. De focus tijdens deze actie lag op de controle op vaar- en rusttijden.

De controle werd uitgevoerd op verschillende plaatsen langs de  Nederlandse Rijksvaarwegen, in sommige gevallen gebeurde dat in samenwerking met de ILT en de politie. Bij een kwart van de gecontroleerde schepen werd de binnenvaartwet overtreden. Iets meer dan de helft van de uitgedeelde boetes heeft betrekking op de vaar- en rusttijden. In andere gevallen ging het onder meer om een te lange duwcombinaties, een te zwaar beladen schip en ondergekwalificeerde bemanning.

Brenda Polman, adviseur bij RWS, onderstreept het belang van deze handhavingsactie. ‘Al deze overtredingen hebben invloed op de veiligheid van de vaarweg. Rust voor de bemanning is heel belangrijk. Als je niet fit bent ga je sneller fouten maken. Het is daarom goed dat deze acties er zijn om het onderwerp in de spotlight te zetten. De regels zijn er voor de veiligheid. Aan het eind van de dag willen we allemaal weer veilig thuiskomen.’

Rijkswaterstaat stelde een top vijf op van de meest voorkomende overtredingen van de binnenvaartwet in 2022.

  1. Rusttijden voor 8.00 uur niet ingevuld
  2. Bemanningssterkte niet in orde
  3. Aanvang en voortzetting vaart niet ingevuld
  4. Onderbreking of beëindiging vaart niet ingevuld
  5. Aan boord gaan of wisseling bemanning niet ingevuld