Haven van Manaus (Brazilië) ziet Amazone almaar verder opdrogen

laagste waterstand ooit

De havenautoriteiten van de Braziliaanse binnenhaven Manaus meldden dit weekend een nieuw laagterecord in de Negro Rivier, de grootste toevoerrivier van de Amazone. De waterstand belandde op 13,19 meter, het laagste niveau sinds de metingen in Manaus 120 jaar geleden begonnen. Het scheepvaartverkeer op de Amazone ondervindt steeds meer hinder van de historische droogte.

Foto: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Inmiddels is nu 15,11 meter ‘weggelekt’ vergeleken met de gemiddelde waterstand. Twee jaar geleden had Brazilië juist nog gekampt met overstromingen en steeg het water tijdelijk juist tot boven de 30 meter. De droogte is nu zo ernstig, dat er minstens twee maanden lang stortbuien nodig zijn om het water weer een beetje op niveau te brengen.

Maersk meldde onlangs al dat ‘de diepte van de Amazone op de kritieke doorgangspunten een niveau heeft bereikt dat de maritieme operaties in Manaus onhaalbaar maakt’. De Deense containerrederij kondigde daarom ‘een beperkte acceptatie van boekingen aan’ en een ‘noodplan’ voor het vervoer van de vrachten van en naar Manaus die nog wel geboekt worden. Dat plan bestond onder meer uit het aanbieden van een combinatie van truck- en binnenvaart-vervoer via Vila do Condo, een kleinere Braziliaanse haven die dichter bij de Atlantische kust ligt.

Behalve het containervervoer heeft volgens persbureau Reuters ook het bulkvervoer last van de droogte op de Amazone; meerdere verschepingen van graan, een belangrijk exportproduct van Brazilië, moesten al gecanceld worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Haven van Manaus (Brazilië) ziet Amazone almaar verder opdrogen | NT

Haven van Manaus (Brazilië) ziet Amazone almaar verder opdrogen

laagste waterstand ooit

De havenautoriteiten van de Braziliaanse binnenhaven Manaus meldden dit weekend een nieuw laagterecord in de Negro Rivier, de grootste toevoerrivier van de Amazone. De waterstand belandde op 13,19 meter, het laagste niveau sinds de metingen in Manaus 120 jaar geleden begonnen. Het scheepvaartverkeer op de Amazone ondervindt steeds meer hinder van de historische droogte.

Foto: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Inmiddels is nu 15,11 meter ‘weggelekt’ vergeleken met de gemiddelde waterstand. Twee jaar geleden had Brazilië juist nog gekampt met overstromingen en steeg het water tijdelijk juist tot boven de 30 meter. De droogte is nu zo ernstig, dat er minstens twee maanden lang stortbuien nodig zijn om het water weer een beetje op niveau te brengen.

Maersk meldde onlangs al dat ‘de diepte van de Amazone op de kritieke doorgangspunten een niveau heeft bereikt dat de maritieme operaties in Manaus onhaalbaar maakt’. De Deense containerrederij kondigde daarom ‘een beperkte acceptatie van boekingen aan’ en een ‘noodplan’ voor het vervoer van de vrachten van en naar Manaus die nog wel geboekt worden. Dat plan bestond onder meer uit het aanbieden van een combinatie van truck- en binnenvaart-vervoer via Vila do Condo, een kleinere Braziliaanse haven die dichter bij de Atlantische kust ligt.

Behalve het containervervoer heeft volgens persbureau Reuters ook het bulkvervoer last van de droogte op de Amazone; meerdere verschepingen van graan, een belangrijk exportproduct van Brazilië, moesten al gecanceld worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement