Scheepvaart op Merwedekanaal weer mogelijk, Linge volgt

hoog water

De scheepvaart op het Merwedekanaal is sinds maandagochtend weer mogelijk, aldus waterschap Rivierenland. Het Merwedekanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht met de Boven-Merwede bij Gorinchem. Het kanaal was sinds donderdag gestremd om de zeer hoge waterstand op de Linge.

ZALTBOMMEL - Hoogwater in rivier de Waal. Op verschillende plekken in Nederland staat het water erg hoog, door de hevige regenval. Foto: ANP ROB ENGELAAR

Het schap opent maandagmiddag de Arkelse Damsluis en de Asperense sluis in de Linge op de grens van Gelderland en Zuid-Holland. Dan is scheepvaart op de Linge ook weer mogelijk. Zondag is de Gorinchemse Kanaalsluis alweer geopend. Het waterschap heeft het drijvende gemaal De Pannerling dat naast het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam was geplaatst, maandag weer uitgeschakeld. Ook de noodpompen bij Geldermalsen zijn weggehaald. Het waterpeil in de polders rond de grote rivieren is weer bijna normaal voor de tijd van het jaar, aldus het schap.

De waterstand van de Rijn bij Lobith bereikte zondag het hoogste punt van 14,37 meter boven NAP, maar daalt nu weer snel. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier bij Lobith woensdag alweer op een voor deze tijd van het jaar normale stand staat. Sinds 22 november vorig jaar steeg de Rijn viermaal naar een hoogwaterstand. De hoogwatergolf op de Maas bevindt zich nu bij het Gelderse Hedel (in de buurt van Den Bosch). Bij Maastricht staat de Maas weer op een normaal niveau. De waterstand neemt daar verder af, omdat er in de Ardennen en Frankrijk geen regen wordt verwacht

Scheepvaart op Merwedekanaal weer mogelijk, Linge volgt | NT

Scheepvaart op Merwedekanaal weer mogelijk, Linge volgt

hoog water

De scheepvaart op het Merwedekanaal is sinds maandagochtend weer mogelijk, aldus waterschap Rivierenland. Het Merwedekanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht met de Boven-Merwede bij Gorinchem. Het kanaal was sinds donderdag gestremd om de zeer hoge waterstand op de Linge.

ZALTBOMMEL - Hoogwater in rivier de Waal. Op verschillende plekken in Nederland staat het water erg hoog, door de hevige regenval. Foto: ANP ROB ENGELAAR

Het schap opent maandagmiddag de Arkelse Damsluis en de Asperense sluis in de Linge op de grens van Gelderland en Zuid-Holland. Dan is scheepvaart op de Linge ook weer mogelijk. Zondag is de Gorinchemse Kanaalsluis alweer geopend. Het waterschap heeft het drijvende gemaal De Pannerling dat naast het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam was geplaatst, maandag weer uitgeschakeld. Ook de noodpompen bij Geldermalsen zijn weggehaald. Het waterpeil in de polders rond de grote rivieren is weer bijna normaal voor de tijd van het jaar, aldus het schap.

De waterstand van de Rijn bij Lobith bereikte zondag het hoogste punt van 14,37 meter boven NAP, maar daalt nu weer snel. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier bij Lobith woensdag alweer op een voor deze tijd van het jaar normale stand staat. Sinds 22 november vorig jaar steeg de Rijn viermaal naar een hoogwaterstand. De hoogwatergolf op de Maas bevindt zich nu bij het Gelderse Hedel (in de buurt van Den Bosch). Bij Maastricht staat de Maas weer op een normaal niveau. De waterstand neemt daar verder af, omdat er in de Ardennen en Frankrijk geen regen wordt verwacht