Dat heeft het Rotterdamse opslagconcern woensdagochtend samen met cijfers over het eerste kwartaal bekendgemaakt. De nieuwe tanks zijn bestemd voor de opslag van onder meer styreen, een belangrijke grondstof voor kunststoffen. De uitbreiding moet over twee jaar klaar zijn. De Botlek-terminal van Vopak telt nu 196 opslagtanks met een capaciteit van 835.000 kubieke meter.

De kwartaalcijfers laten zien dat de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 7% is gedaald tot 316 miljoen euro en de nettowinst met 5% tot 73 miljoen euro. De gemiddelde bezettingsgraad van de wereldwijde opslagcapaciteit van bijna 36 miljoen kubieke meter, daalde ten opzichte van vorig jaar met vier procentpunt tot 87%.

Die teruggang komt niet onverwacht. Bij de presentatie van het jaarverslag in februari zei topman Eelco Hoekstra al dat dat de vraag uit de oliesector naar opslagcapaciteit dit jaar onder druk staat. Hij gaat ervan uit dat volgend jaar de weg omhoog weer wordt ingeslagen, dankzij kostenbesparingen en een uitbreidingsprogramma van ruim drie miljoen kubieke meter.