Franse boetes ‘cabinekamperen’ in strijd met EU-regels

TON & teu

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Drie jaar geleden werd expliciet in het Mobiliteitspakket opgenomen dat het niet is toegestaan om de normale rust van 45 uur in de cabine door te brengen. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange juridische discussie over de oude bepaling, waarin enkel was opgenomen dat de verkorte rusttijd, onder voorwaarden, wél in de cabine mocht worden doorgebracht. Het totaalpakket aan maatregelen, dat ervoor moest gaan zorgen dat lidstaten meer op dezelfde manier zouden omgaan met de regels voor het internationaal wegtransport, had zijn doel bereikt. Zo leek het even.

Daags na de invoering van het verbod op ‘cabinekamperen’ kreeg ik een telefoontje van een transporteur wiens chauffeur zojuist een boete had ontvangen van de Franse Gendarmerie. Opmerkelijk genoeg was de boete niet vanwege het verblijf in het voertuig zelf. De boete werd opgelegd omdat de ontkennende chauffeur geen bewijs kon overleggen dat hij dat weekend elders had geslapen. ‘Dat mag niet!’, was mijn eerste reactie. En toch gebeurde het. Het was niet de eerste keer, en waarschijnlijk ook niet de laatste, dat de Franse handhaver er zijn eigen regels op na leek te houden.

Sindsdien regende het klachten van chauffeurs en transportondernemingen, die hun ongenoegen over deze Franse praktijken uitten bij de Europese Commissie. Toch duurde het tot eind juli van dit jaar eer Brussel expliciet uitsprak dat de Franse controles in strijd zijn met de EU-regelgeving. Ter handhaving van het verbod op cabinekamperen stelde de Commissie dat tijdens wegcontroles mag worden gevraagd waar chauffeurs hun normale wekelijkse rust hebben gehouden, maar het op straffe van een boete eisen dat chauffeurs daarover documenten overleggen, is niet toegestaan en in strijd met de Europese Verordening.

Krijgt u dus een boete, of heeft u deze in het verleden gehad, voor het niet kunnen overleggen van bewijzen ter staving waar de wekelijkse rust is genoten? Vecht deze dan aan! En als u in Frankrijk op de wekelijkse rust wordt gecontroleerd, bedenk dan: spreken is zilver, zwijgen is goud.

De boete was niet opgelegd vanwege het verblijf in het voertuig zelf, maar omdat er geen bewijs was dat de chauffeur dat weekend elders had geslapen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Franse boetes ‘cabinekamperen’ in strijd met EU-regels | NT

Franse boetes ‘cabinekamperen’ in strijd met EU-regels

TON & teu

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Drie jaar geleden werd expliciet in het Mobiliteitspakket opgenomen dat het niet is toegestaan om de normale rust van 45 uur in de cabine door te brengen. Daarmee kwam een einde aan een jarenlange juridische discussie over de oude bepaling, waarin enkel was opgenomen dat de verkorte rusttijd, onder voorwaarden, wél in de cabine mocht worden doorgebracht. Het totaalpakket aan maatregelen, dat ervoor moest gaan zorgen dat lidstaten meer op dezelfde manier zouden omgaan met de regels voor het internationaal wegtransport, had zijn doel bereikt. Zo leek het even.

Daags na de invoering van het verbod op ‘cabinekamperen’ kreeg ik een telefoontje van een transporteur wiens chauffeur zojuist een boete had ontvangen van de Franse Gendarmerie. Opmerkelijk genoeg was de boete niet vanwege het verblijf in het voertuig zelf. De boete werd opgelegd omdat de ontkennende chauffeur geen bewijs kon overleggen dat hij dat weekend elders had geslapen. ‘Dat mag niet!’, was mijn eerste reactie. En toch gebeurde het. Het was niet de eerste keer, en waarschijnlijk ook niet de laatste, dat de Franse handhaver er zijn eigen regels op na leek te houden.

Sindsdien regende het klachten van chauffeurs en transportondernemingen, die hun ongenoegen over deze Franse praktijken uitten bij de Europese Commissie. Toch duurde het tot eind juli van dit jaar eer Brussel expliciet uitsprak dat de Franse controles in strijd zijn met de EU-regelgeving. Ter handhaving van het verbod op cabinekamperen stelde de Commissie dat tijdens wegcontroles mag worden gevraagd waar chauffeurs hun normale wekelijkse rust hebben gehouden, maar het op straffe van een boete eisen dat chauffeurs daarover documenten overleggen, is niet toegestaan en in strijd met de Europese Verordening.

Krijgt u dus een boete, of heeft u deze in het verleden gehad, voor het niet kunnen overleggen van bewijzen ter staving waar de wekelijkse rust is genoten? Vecht deze dan aan! En als u in Frankrijk op de wekelijkse rust wordt gecontroleerd, bedenk dan: spreken is zilver, zwijgen is goud.

De boete was niet opgelegd vanwege het verblijf in het voertuig zelf, maar omdat er geen bewijs was dat de chauffeur dat weekend elders had geslapen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement