Dit meldt persbureau Reuters, dat afgelopen woensdag juist nog voorspelde dat de export uit China met 7% zou dalen ten opzichte van maart 2022. De hoeveelheid uitvoer uit China liet sinds vorig jaar zomer een steeds verder dalende trend zien en sinds oktober is er zelfs sprake van krimp. Hoewel de export deze maand flink is gegroeid, verwachten analisten niet dat dit blijvend is.

‘Nu de fabrieken weer op volle capaciteit draaien, hebben ze de opgestapelde bestellingen uit het verleden ingehaald. Het is gezien de zwakke vooruitzichten voor de macro-economie onwaarschijnlijk dat de sterke exportgroei aanhoudt’, zegt Zhiwei Zhang, econoom bij advies- en onderzoeksbureau Pinpoint Asset Management tegen Reuters. Wel zou er volgens een woordvoerder van de Chinese douane sprake zijn van een sterke vraag naar elektrische voertuigen, lithiumbatterijen en producten voor zonne-energie.

Ook met de import door China ging het vorige maand beter. Na dalingen van rond de 10% in januari en februari, nam de import in maart maar met 1,4% af ten opzichte van vorig jaar. Er zou vooral meer ruwe olie, ijzererts en sojabonen zijn ingevoerd. De import van koper nam daarentegen af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement