De forse toename kwam vooral door hogere prijzen die voor goederen werd gevraagd, met name voor brandstoffen, voedingsmiddelen en materialen. De hoeveelheid uitgevoerde en ingevoerde goederen ging slechts met enkele procenten omhoog. Ongeveer de helft van de extra exportwaarde werd veroorzaakt door dure brandstoffen als olie en met name gas.

Duitsland is Nederlands grootste exportpartner, gevolgd door België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Rusland zakte vorig jaar van de 18e naar de 29e plaats, onder meer door embargo’s en bedrijven die zich uit dat land terugtrokken, maar ook omdat we vrijwillig minder Russisch gas afnamen.

Er ging ruim een derde minder goederenexport naar Rusland dan in 2021, maar daar stond tegenover dat er veel meer naar buurlanden van Rusland als Kirgizië, Armenië en Kazachstan werd uitgevoerd. Mogelijk werd van daaruit grijze export van goederen naar Rusland mogelijk gemaakt.