Nieuw knooppunt ‘Henry Ford’ versterkt elektriciteitsnet in Antwerpse Haven

energiebevoorrading

Netbedrijf Fluvius heeft schakelpost ‘Henry Ford’ in gebruik genomen in het Antwerpse havengebied. Dat is een nieuw knooppunt voor de elektriciteitsbevoorrading van de Antwerpse haven.

Foto: Fluvius

‘Henry Ford’ is de definitieve vervanging van de oude schakelpost in Wilmarsdonk, die in de zomer van vorig jaar werd getroffen door een ontploffing en brand. De investering verhoogt de netbetrouwbaarheid in de haven en is er ook een toekomstgerichte versterking van de energiebevoorrading.

Door de voortdurende uitbreiding en de toenemende elektrificatie van en in de Antwerpse haven is er stapsgewijs meer elektriciteit nodig. Daarnaast is de hoeveelheid lokaal opgewekte stroom, door onder meer windturbines, zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingen, de voorbije jaren exponentieel toegenomen. Dit alles verhoogde de druk op de draagkracht van het bestaande elektriciteitsnet.

Ontploffing

De ontploffing en brand in Wilmarsdonk leidden tot een stroompanne waarbij een zestigtal bedrijven niet onmiddellijk weer van elektriciteit kon worden voorzien. Met man en macht bouwde Fluvius toen ’s nachts een noodpost om de energiebevoorrading zo snel mogelijk te herstellen.

Om de oude schakelpost en de noodpost te vervangen trok Fluvius tijdens de voorbije maanden het nieuwe knooppunt op. Schakelpost ‘Henry Ford’ is nu gestart met achttien actieve toevoerlijnen en zes reservecellen. Net als zowat alle andere schakelposten in de haven werkt hij op een spanning van 15.000 volt.

Fluvius kan deze gigantische zekeringenkast op afstand beheren. Er zijn ook nieuwe elektriciteitskabels gelegd, naar de aangesloten klanten. In totaal gaat het om achttien middenspanningsbundels, in een 1,5 meter brede sleuf. Het nieuwe net is zo samengesteld dat Fluvius veel sneller én op afstand kan ingrijpen, mocht er zich in de toekomst een probleem voordoen.

Ook op verschillende andere plaatsen in de Antwerpse haven zijn zulke netversterkingsoperaties gepland, zoals aan de tranformatorenstations van Ekeren en aan voor het nieuwe transformatorenstation ‘Blauwhoef’ aan het 7de Havendok. In heel Vlaanderen telt Fluvius, na diverse fusies en reorganisaties nog het enige operationele netbedrijf voor elektriciteitsdistributie, 860 schakelposten.

Nieuw knooppunt ‘Henry Ford’ versterkt elektriciteitsnet in Antwerpse Haven | NT

Nieuw knooppunt ‘Henry Ford’ versterkt elektriciteitsnet in Antwerpse Haven

energiebevoorrading

Netbedrijf Fluvius heeft schakelpost ‘Henry Ford’ in gebruik genomen in het Antwerpse havengebied. Dat is een nieuw knooppunt voor de elektriciteitsbevoorrading van de Antwerpse haven.

Foto: Fluvius

‘Henry Ford’ is de definitieve vervanging van de oude schakelpost in Wilmarsdonk, die in de zomer van vorig jaar werd getroffen door een ontploffing en brand. De investering verhoogt de netbetrouwbaarheid in de haven en is er ook een toekomstgerichte versterking van de energiebevoorrading.

Door de voortdurende uitbreiding en de toenemende elektrificatie van en in de Antwerpse haven is er stapsgewijs meer elektriciteit nodig. Daarnaast is de hoeveelheid lokaal opgewekte stroom, door onder meer windturbines, zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingen, de voorbije jaren exponentieel toegenomen. Dit alles verhoogde de druk op de draagkracht van het bestaande elektriciteitsnet.

Ontploffing

De ontploffing en brand in Wilmarsdonk leidden tot een stroompanne waarbij een zestigtal bedrijven niet onmiddellijk weer van elektriciteit kon worden voorzien. Met man en macht bouwde Fluvius toen ’s nachts een noodpost om de energiebevoorrading zo snel mogelijk te herstellen.

Om de oude schakelpost en de noodpost te vervangen trok Fluvius tijdens de voorbije maanden het nieuwe knooppunt op. Schakelpost ‘Henry Ford’ is nu gestart met achttien actieve toevoerlijnen en zes reservecellen. Net als zowat alle andere schakelposten in de haven werkt hij op een spanning van 15.000 volt.

Fluvius kan deze gigantische zekeringenkast op afstand beheren. Er zijn ook nieuwe elektriciteitskabels gelegd, naar de aangesloten klanten. In totaal gaat het om achttien middenspanningsbundels, in een 1,5 meter brede sleuf. Het nieuwe net is zo samengesteld dat Fluvius veel sneller én op afstand kan ingrijpen, mocht er zich in de toekomst een probleem voordoen.

Ook op verschillende andere plaatsen in de Antwerpse haven zijn zulke netversterkingsoperaties gepland, zoals aan de tranformatorenstations van Ekeren en aan voor het nieuwe transformatorenstation ‘Blauwhoef’ aan het 7de Havendok. In heel Vlaanderen telt Fluvius, na diverse fusies en reorganisaties nog het enige operationele netbedrijf voor elektriciteitsdistributie, 860 schakelposten.