Windturbines op pieren Eemshaven stap dichterbij

Verduurzaming

Het windproject bij de strekdammen in de Eemshaven wordt overgenomen door adviesbureaus Pondera en Rebel. Zij nemen het over van windparkontwikkelaar Yard Energy. De belangrijkste vergunningen voor het project van twee windturbines zijn inmiddels binnen.

Windproject Eemshaven in handen van Pondera / Rebel

‘Yard heeft ervoor gekozen het project nu te verkopen om zich te kunnen concentreren op het voltooien van de bouw van wind-op-landprojecten en investeringen in projecten en bedrijven die zijn gerelateerd aan de energietransitie’, aldus Lex Roukens, directeur van Yard.

Grootste offshore windturbine ter wereld

‘Onze ervaring bij het realiseren van de grootste offshore windturbine ter wereld in Rotterdam, de GE Haliade-X twaalf megawatt, komt goed van pas bij dit project’, zegt Hans Rijntalder, oprichter van Pondera.

Wout Korving, medeoprichter van Rebel: ‘Ik heb er het volste vertrouwen in dat de turbines medio 2022 elektriciteit aan het net leveren.’

Groene energie

Yard heeft dit project de afgelopen jaren ontwikkeld en overeenstemming bereikt met Groningen Seaports over het gebruik van de locatie. Cas König, directeur van Groningen Seaports, zegt dat de havenbeheerder verder geen rol speelt in de overname. Wel is de beheerder een belanghebbende bij de invulling van het gebied.

‘Door deel te nemen aan projecten met zonne- en windenergie wil Groningen Seaports actief bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid van energieproductie en daarmee groene energie aan kunnen bieden aan bestaande en nieuwe klanten.’

König: ‘Deze ontwikkeling past tevens in onze energie- en wind-propositie. Op ons terrein staan al jarenlang tientallen windturbines en inmiddels herbergen de havens eveneens meerdere zonneparken. En dan speelt de haven ook nog eens een prominente rol in de ontwikkeling van windparken op zee; niet alleen tijdens de bouw, maar ook voor wat betreft het daarop volgende onderhoud van de windturbines. Met al deze turbines voegt de Eemshaven een aanzienlijke hoeveelheid duurzame energie aan de energiemix toe.’

2022

Het project bestaat uit twee moderne windturbines nabij de strekdammen. König: ‘De realisatie van deze turbines komt nu weer een stap dichterbij. De turbines markeren straks letterlijk de ingang van de Eemshaven. Naar verwachting komt de capaciteit van het project tussen tien en twaalf megawatt uit. De huidige molens in de Eemshaven zijn tussen de vier en zes megawatt. Dat is ruimte voor maximaal twee keer zes megawatt turbine. Of de turbines medio 2022 elektriciteit aan het net leveren, hangt af van de procedures en de keuze voor welke turbine.’

Pondera en Rebel verfijnen de komende maanden het ontwerp en selecteren de aannemer en turbineleverancier, waarna ook snel de financiering wordt gerealiseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Windturbines op pieren Eemshaven stap dichterbij | NT

Windturbines op pieren Eemshaven stap dichterbij

Verduurzaming

Het windproject bij de strekdammen in de Eemshaven wordt overgenomen door adviesbureaus Pondera en Rebel. Zij nemen het over van windparkontwikkelaar Yard Energy. De belangrijkste vergunningen voor het project van twee windturbines zijn inmiddels binnen.

Windproject Eemshaven in handen van Pondera / Rebel

‘Yard heeft ervoor gekozen het project nu te verkopen om zich te kunnen concentreren op het voltooien van de bouw van wind-op-landprojecten en investeringen in projecten en bedrijven die zijn gerelateerd aan de energietransitie’, aldus Lex Roukens, directeur van Yard.

Grootste offshore windturbine ter wereld

‘Onze ervaring bij het realiseren van de grootste offshore windturbine ter wereld in Rotterdam, de GE Haliade-X twaalf megawatt, komt goed van pas bij dit project’, zegt Hans Rijntalder, oprichter van Pondera.

Wout Korving, medeoprichter van Rebel: ‘Ik heb er het volste vertrouwen in dat de turbines medio 2022 elektriciteit aan het net leveren.’

Groene energie

Yard heeft dit project de afgelopen jaren ontwikkeld en overeenstemming bereikt met Groningen Seaports over het gebruik van de locatie. Cas König, directeur van Groningen Seaports, zegt dat de havenbeheerder verder geen rol speelt in de overname. Wel is de beheerder een belanghebbende bij de invulling van het gebied.

‘Door deel te nemen aan projecten met zonne- en windenergie wil Groningen Seaports actief bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid van energieproductie en daarmee groene energie aan kunnen bieden aan bestaande en nieuwe klanten.’

König: ‘Deze ontwikkeling past tevens in onze energie- en wind-propositie. Op ons terrein staan al jarenlang tientallen windturbines en inmiddels herbergen de havens eveneens meerdere zonneparken. En dan speelt de haven ook nog eens een prominente rol in de ontwikkeling van windparken op zee; niet alleen tijdens de bouw, maar ook voor wat betreft het daarop volgende onderhoud van de windturbines. Met al deze turbines voegt de Eemshaven een aanzienlijke hoeveelheid duurzame energie aan de energiemix toe.’

2022

Het project bestaat uit twee moderne windturbines nabij de strekdammen. König: ‘De realisatie van deze turbines komt nu weer een stap dichterbij. De turbines markeren straks letterlijk de ingang van de Eemshaven. Naar verwachting komt de capaciteit van het project tussen tien en twaalf megawatt uit. De huidige molens in de Eemshaven zijn tussen de vier en zes megawatt. Dat is ruimte voor maximaal twee keer zes megawatt turbine. Of de turbines medio 2022 elektriciteit aan het net leveren, hangt af van de procedures en de keuze voor welke turbine.’

Pondera en Rebel verfijnen de komende maanden het ontwerp en selecteren de aannemer en turbineleverancier, waarna ook snel de financiering wordt gerealiseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement