Dit meldt persbureau Reuters. Het is de snelste stijging sinds januari dit jaar. In april was er sprake van een exportgroei van 3,9%. Ook konden de Chinezen in mei een importgroei noteren van 4,1% ten opzichte van vorig jaar. Het is de eerste keer sinds januari dat er weer sprake is van een importstijging.

China versoepelde recent de coronabeperkingen, waardoor fabrieken weer meer konden gaan produceren en havens hun capaciteit weer hebben kunnen opschroeven. Volgens Reuters heeft de dagelijkse containeroverslag in de haven van Shanghai zich in mei hersteld naar 95,3% van de normale capaciteit.

‘Als de mondiale vraag net zo sterk blijft als in 2021, moet China een gemiddeld jaarlijks groeicijfer van 15% kunnen houden. Op z’n minst gedurende het derde kwartaal van 2022′, zegt Iris Pang, hoofdeconoom op het gebied van China bij ING tegen Reuters.

Inflatie

Toch lijkt de Chinese economie nog steeds met problemen te kampen. De Chinese premier Li Keqiang kondigde recent al steunmaatregelen aan om de Chinese economie en het bedrijfsleven te helpen.

‘Na het herstel in mei en juni zal de druk op de export in de tweede helft van het jaar toenemen door bijvoorbeeld de wereldwijde inflatie’, zegt Chang Ran, senior analist bij Zhixin Investment Research Institute, tegen Reuters. Bovendien is Shanghai nog niet volledig open. Inmiddels bevindt een deel van de stad zich weer in lockdown.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement