Dit blijkt uit cijfers van visibilityplatform FourKites. Ook in de havens van Ningbo-Zhoushan en Shenzhen waren scherpe dalingen zichtbaar. In de haven van Ningbo-Zhoushan nam het gemiddelde vrachtvolume in de eerste week van juni af met maar liefst 20% ten opzichte van 31 mei. Het vrachtvolume in de haven van Shenzhen daalde in die periode met 10%. Alleen haven van Hongkong kon in de eerste week van juni slechts een lichte afname van 1% noteren in het gemiddeld vrachtvolume. In de overige Chinese havens daalde het gemiddeld vrachtvolume met 16%.

Ook met de gemiddelde wachttijden voor exportproducten loopt het in China niet soepel. De gemiddelde wachttijd in Shanghai lag op 10 juni op 7,9 dagen, een toename van maar liefst 30% ten opzichte van een week eerder. In de overige havens liep de wachttijd voor export zelfs op tot 9,9 dagen. Volgens FourKites laat de stevige stijging in Shanghai zien dat de vraag naar producten sinds de versoepelingen is toegenomen en dat de haven ermee worstelt te voldoen aan deze sterk gestegen vraag.

Geen herstel

De wachttijden voor importproducten nemen vooralsnog niet toe. Voor de haven van Shanghai ligt de wachttijd op 10 juni op 6,6 dagen, een lichte daling ten opzichte van eind mei. Voor de overige havens ligt de wachttijd voor importproducten op 4,7 dagen.

Gedurende de meer dan een maand durende lockdown was vooral het vrachtvervoer van – en naar de stad een groot probleem. Eind mei was te zien dat de gemiddelde hoeveelheid vracht die naar de haven van Shanghai werd vervoerd was toegenomen. Begin juni was er een stijging zichtbaar van 43% ten opzichte van 14 mei. Wel is er in de eerste week van juni weer een lichte afname te noteren. Er is geen herstel te zien voor de hoeveelheid goederen die uit de haven van Shanghai wordt opgehaald. Momenteel worden er gemiddeld 84% minder producten vervoerd vanuit Shanghai.

In mei rapporteerde China een stevige exportgroei nadat versoepelingen zorgden voor herstel voor fabrieken en de havens. Inmiddels is een groot aantal stadsdelen in Shanghai echter weer in lockdown geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement